Cudar lehet a jövő év

Az energiaárak emelkedésére számít a Világbank jövőre. A hegymenetet az olaj drágulása vezetheti: a fekete arany nagyjából negyedével kerülhet többe jövőre, mint idén.
Napi.hu, 2016. október 20. csütörtök, 18:03
Fotó: Stocksnap

Emelte a 2017-es átlagos olajárra adott előrejelzését a Világbank, miután viszonylag határozott jeleit látja annak, hogy az Olajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjai meg tudnak állapodni kitermelésük korlátozásáról - derült ki a világszervezet közleményéből. Ezzel új szakasz kezdődnek az olajpiacon, amelyen két éve a túlkínálat tartja  nyomás alatt az árakat.

A Világbank 53 dollár/hordós korábbi előrejelzését megváltoztatva immáron hordónként 55 dolláros árat jósol 2017-re. A világszervezet  várakozása szerint idén 43 dollár/hordó lesz a fekete arany átlagára - ezt a jóslatot nem módosították a júliusi prognózishoz képest.

Az energiaárak, amelyek magukban foglalják az olaj, a földgáz és a szén árát is közel 25 százalékkal lesznek idei szintjük felett. Ez nagyobb növekedés, mint amennyit a nyár közepén, legutóbbi Commodity Markets Outlook jelentésükben jósoltak a bank szakértői

Nagy bizonytalanság

Erőteljes energiaár-növekedést várunk a jövő évben - mondta John Baffles, a bank vezető elemzője, a tanulmány egyik szerzője. Az emelkedő trend élén az olaj haladhat. Ugyanakkor számottevő bizonytalanság van a prognózisunkban, ugyanis egyelőre nem tudhatjuk, mennyire veszik komolyan az OPEC országai az olajexport esetleges korlátozását.

Ami a többi árupiaci terméket illeti, a Világbank keresletük erősödését, kínálatuk feszesség válását jósolja. A fémek és az ásványi anyagok ára átlag 4,1 százalékkal mehet fel 2017-ben az ideihez képest. Ez a várakozás fél százalékponttal nagyobb a korábbinál.

A cink ötödével drágulhat néhány nagy bánya bezárása miatt. Az arany ára némi lemorzsolódás után átlag 1,219 dollár/uncia körül alakulhat. A kamatok emelkedhetnek, ezért a biztonságos menedéket ígérő befektetési termékek - arany, svájci frank és egyebek - iránti kereslet gyengülhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2016.10.20 20:08

nem fog drágulni az olaj, bármit is tesznek az oroszok és az opec, ugyanis 60-70 dolláros olajnál ismét megéri palaolajba invesztálni, emiatt megint megnő a termelés és lemegy az ár.

az 50-60 usd a maximális egyensúlyi ár.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html