A kínai gazdasági rendőrség idén eddig 30 milliárd dollár értékű (a paksi atomerőmű bővítésére felkínált orosz hitel nagyjából két és félszerese) illegális banki tevékenységet leplezett le - idézte a Reuters a Xinhua hírügynökség hírét. Az irdatlan nagy összeget 158 feketeügyletben mozgatták meg.

A pekingi kormány különleges csoportot hozott létre a Közbiztonsági Misztérium és a devizaügyletek szabályozásával foglalkozó hatóság embereinek részvételével a földalatti banktevékenység felderítésére. A nyomozócsoport 192 olyan helyszínt azonosított, ahol illegális bankolás folyik.

A nagy vadászatot 2015 áprilisában kezdték. Az első bejelentésben, novemberben 170 eset leleplezéséről és 800 milliárd jüan (120,5 milliárd dollár) földalatti banktevékenységről számoltak be. Az ország legnagyobb sötét bankja 64 milliárd dollárnyi illegális tranzakciót kezelt.

Ravaszabbak

Külföldi befektetők gyakran panaszkodnak a Kínában tevékenykedő svindler menedzserekre, akik árnyék pénzintézeteket működtetnek. Sokszor vádolják azzal a hatóságokat, hogy túlságosan elnézően kezelik a pénzmosást. Ez késztette erőfeszítései megduplázására a pekingi vezetést.

A lebukások ugyan valamennyire visszaszorítják az illegális bankokat, ám bizonyos szürke tőkehálózatok továbbra is virágzanak, és fenntartóik ravaszabbá váltak. Egyebek mellett az ország különböző részein tevékenykedő bűnözők összejátszanak egymással - írta a Xinhua. Ezek a hálózatok kezelik egyebek mellett a közpénzekből elsikkasztott milliárdokat.