Mártír lesz Trumpból? Bedurvul az utolsó hétre?

Donald Trump, az USA elnöke nem szándékozik csomagolással tölteni a Fehér Házban elnökségének utolsó hetét, egy csokor intézkedést tervez és még egy elnöki látogatás is belefér a programjába. Nem tart attól, hogy távozása előtt néhány nappal lemondatják.
Komócsin Sándor, 2021. január 11. hétfő, 19:06
Fotó: Getty Images

Miután kedvenc közösségi médiája, a Twitter letiltotta Donald Trump fiókját, mert felbujtóként felelősnek tartja a Kongresszus épületének dicstelen ostromáért, és ugyanezért számos szövetségese hátat fordított neki, az elnök és tanácsadói a hét végén kitalálták, hogyan tehetnék emlékezetessé Trump négyéves államfői ciklusának utolsó hetét - tudta meg a Bloomberg az ügyhöz közelálló forrásokból.

Trump biztos benne, hogy alelnöke, Mike Pence nem mozdítja el a hatalomból, amit az alkotmány 25. kiegészítése alapján megtehetne. E szerint az alelnök a kormánytagok többségének támogatásával elmozdíthatja az elnököt a hivatalából, ha úgy látja, hogy valamilyen oknál fogva nem képes ellátni a hivatalát vagy méltatlanná vált arra.

Ezt a Pence köreiből kiszivárogtatott információk is megerősítik. Bár az alelnök nagyon dühös azért, mert főnöke nem állt szóba vele a törvényhozás épületének január 6-ai megtámadása óta, amikor neki is óvóhelyre kellett menekülnie, de ez nem rombolta le teljesen a lojalitását. A demokraták kísérlete arra, hogy alkotmányos felelősségre vonás (impeachment) keretében távolítsák el az elnököt a hatalomból részben azért nem sanszos, mert a szenátusban nem lenne meg ehhez a többség, részben azért, mert a felsőház csak január 19-én, Joe Biden megválasztott elnök beiktatása előtt egy nappal ül össze a téli szünet után.

Ajándék Trumpnak

Az elnök egyik tanácsadója szerint a demokraták próbálkozása az impeachmenttel valójában ajándék Trumpnak, miután hívei körében mártírt csinálna belőle. Hasonló lenne a helyzet a 25. kiegészítés alapján történő leváltással, ugyanis a rajongótábor ebben csak a bizonyítékát látná, hogy a washingtoni elit mindenkit ellehetetlenít, aki nem a főváros legfelsőbb köreiből érkezik a politikába. Hogy Trump magától lemondjon, amit még republikánus kollégái közül is elvárnának egyesek, az ismerve őt szóba sem jöhet.

Trump és tanácsadói azt eszelték ki, hogy az elnök regnálásának utolsó hetében felhívják a figyelmet azokra a teljesítményekre, amelyet Trump legnagyobb eredményeinek tartanak. Ennek szellemébe felkeresi a Texas államban lévő Alamóban a mexikói határon épülő kerítést. Emellett egy újabb körben gyakorol majd elnöki kegyelmeket és rá akar szállni a nagy technológiai cégekre, amelyek közül a Facebook és a Twitter a kitiltásával kihúzták nála a gyufát.

A tilalmakat a republikánusok cenzúrásának értelmezik, ezért az elnök várhatóan fel fogja szólítani a Kongresszust annak a jogszabálynak a visszavonására, amely megakadályozza, hogy a felhasználók a közösségi médiában szinte korlátlanul adhassanak hangot mondanivalójuknak. Ez fogja harsogni Biden január 20-ai beiktatásán is, miközben a törvényhozás mindkét házában többségbe került demokraták aligha fogják meghallani a követelését. Ugyanígy vélhetően nem fognak életbe lépni azok az elnöki rendeletek, amelyeket a technológiai cégekkel szemben tervez kiadni utolsó napjaiban.

Dühös a nép

Eközben úgy tűnik, az amerikaiak nagyon berágtak az elnökükre a szerdai ostrom miatt. A Reuters/Ipsos friss közvélemény-kutatása szerint 57 százalékuk Trump azonnal elmozdítását akarja a hatalomból és 70 százalékuk utasítja el az elnöknek azt a viselkedését, ami elvezetett a Kongresszus épületének lerohanásához. A szövetségi hatóságok nem zárják ki, hogy megvádolják Trumpot - másokkal együtt - a rendbontásban játszott szerepéért, miközben letették a főesküt, hogy a vizsgálatuk, amit az ügyben indítottak, politikailag semleges lesz. Republikánus politikusok egy csoportja arra kérte Bident, hogy járjon közben a képviselőházi impeachment eljárás elindításának leállítása érdekében, ami a nemzeti megbékélés első lépése lehetne.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2021.01.13 09:43

Ez a liberális SZÓLÁS SZABDSÁG !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dakujeme, 2021.01.13 08:24

Már a YouTube is letiltotta Trumpot!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2021.01.12 22:44

Kedves Brennus!
Az Ön hozzászólása kényes témát feszeget!
Ugyanakkor KÖVETKEZETLEN PÉLDÁLÓZÁSA a francia politikai "ELITTEL" szemben: példa: kíváncsi lennék, ha UGYANEZEN FRANCIA POLITIKAI ELIT náci, pedofil, elmebeteg állatnak tekintené hazánk jelenlegi vezérét(vagyis az Önét)...Ön lenne a legjobban kiakadva és véres-habzó szájjal lépne a képzeletbeli barikádra! :)))
Ugyanakkor!
A világ infokommunikációs sztrádái MAGÁNKÉZBEN VANNAK..ÍGY JOGUK VAN saját szűrést beállítani a felületükre-és ekként tiltani!
TÁRSADALMI KONSZENZUS van abban: hogy például a kiskorúak visszaélési felületeit azonnal tiltani kell, sőt erre fel kell hívni az adott internetes médium/médiumok figyelmét!
Trump tevékenysége ehhez hasonlít! Így JOGUK VAN...magáncégként!
Trump:
MINT TUDJA: egy ORBÁN HÍVŐ AKKÉNT VISZONYUL TRUMPHOZ, AHOGY ORBÁN VISZONYUL TRUMPHOZ: EZ EGY ÉS UGYANAZ!
HISZ AZ ORWELLI HÍVÉS EZT ÍRJA ELŐ SZÁMÁRA!
Kíváncsi lennék Brennus: ha Orbán NEM, érti NEM támogatta volna Trumpot...akkor ÖN SZUVERÉN GONDOLKODÓ EMBERKÉNT TRUMP MELLETT VAGY ELLENE foglalt volna állást!?
Micsoda filozófiai kérdés! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Tegye szívére a kezét: ha Orbán Trump ellenes lenne...Ön is az lenne :))))))))
Tehát TRUMP MEGÍTÉLÉSE NEM ÁRNYALT, hanem akként viszonyulunk hozzá: hogy Orbán gyerek(az az az állat) most mellette vagy ellen van! :)
Ön is tudja: hogy a Fidesz szavazók 99%-a azt se tudja, hol van az Amerikai kontinens, nem hogy még tudja ki a jó jelölt Amerikában...az már végképp kizárt, hogy a Fidesz szavazók 99% -a különbséget tudjon tenni: hogy mi a republikánus-és mi a demokrata :))...ők HAZAI/MAGYAR POLITIKUSI MEGFELELÉS ALAPJÁN DÖNTENEK!..de mivel a vezér Trumpot választotta, és mellett állt ki...hogy az Orbán hívőt ne tekintsék "hungarofóbnak" ,hát ő is Trump hívő lett! :)))
Így megy ez kedves Brennus kies kis hazánkban!
De vissza a letiltáshoz:
Egy MAGÁNVÁLLALKOZÁS így döntött: ők úgy gondolták Trump tevékenysége KÁROS...és JOGUK VAN ÍGY DÖNTENI
Lásd a példát: a magyar KIRÁLYI TÉVÉ: Ön is tudja, hogy nézhetetlen, de mivel állami forrásból élnek: joguk van Orbán farkát izélni...(vagyis szájba venni)...
...tehát médium és médium között van különbség! :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dakujeme, 2021.01.12 22:20

Óh a drága szólásszabadság! Ez csak egy szlogen, amely soha nem volt igaz. Lehet öngyilkosságra buzdítani? Nem! Lehet a fennálló rend ellen uszítani nem. Ez utóbbit teszi Trump amikor nem fogadja el a választás eredményét. Ezért helyes a letiltás!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Brennus, 2021.01.12 20:16

Biden győzelme mélyállami rásegítéssel történt.
Elképesztő az az arcátlanság, amellyel a szólásszabadságot sárba tiporták csak azért, hogy Biden győzhessen.
BEREZNAY ISTVÁN INDEX írta:
2021.01.11. 18:43
A teljes francia politikai elit, kormánytagok és ellenzéki politikusok is elítélték, hogy a Twitter határozatlan időre felfüggesztette Donald Trump amerikai elnök fiókját ? írja az MTI.
Bruno Le Maire gazdasági miniszter megdöbbentőnek nevezte a Twitter döntését, s úgy vélte, hogy a
digitális oligarcha fenyegetést jelent az országokra és a demokráciákra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html