Éjjel döntött a kormány: leáll Olaszország

Leállítják a nem létfontosságú termelési tevékenységet Olaszországban - adta hírül szombat éjszaka az MTI. Az olasz miniszterelnök mindenkit kér a mozgáskorlátozó intézkedések betartására, mert ez az egyetlen eszköz a járvánnyal szembeni ellenállásra.
Domokos Erika, 2020. március 22. vasárnap, 00:02
Fotó: AFP / Alberto PIZZOLI

Olaszországban ezentúl kizárólag a létfontosságú termékek előállítását és szolgáltatások nyújtását fogják biztosítani, nyitva maradnak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak, de az összes hivatalt bezárják - jelentette be az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) miatti óvintézkedések újabb szigorítását Giuseppe Conte olasz kormányfő szombat éjszaka.

Az országos érvényű rendelkezés az összes olyan "nem elsődlegesen szükséges" termelést végző gyárat és üzemet érinti, amelyben az utóbbi hetekben még nem állították le a termelést. Ez tulajdonképpen az ország ipari-gazdasági motorjának tartott észak-olaszországi térség teljes megbénítását jelenti.

Létfontosságú tevékenységnek számít az élelmiszer- és a gyógyszeripar, a mezőgazdaság, a halászat, valamint az információszolgáltatás is.

A termelési egységek leállítását elsőként a gócpontként ismert Lombardia tartomány sürgette, valamint a szakszervezetek is így tettek, miután a dolgozók nem kaptak megfelelő védőfelszerelést.

Egy hónap alatt 53 ezer fertőzöttet szűrtek ki

Minden hivatalt távmunkára állítanak át, de továbbra is biztosított a postai, a banki és a biztosítási szolgáltatás.
Az olasz polgári védelem adatai szerint szombaton minden eddiginél többen, 793-an haltak meg az új koronavírus miatt, és csaknem ötezerrel emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma az utóbbi egy hónap alatt 53 571-re emelkedett. A jelenleg beteg 42 681 személyből több mint húszezer szorul kórházi kezelésre, hét százalékuk van intenzív osztályon - írta az MTI.

Kormányfő: ez a legsúlyosabb válság a II. világháború óta

Megkérek mindenkit, hogy őrizze meg a nyugalmát, együtt sikerülni fog! - jelentette ki Giuseppe Conte. A miniszterelnök a bejelentés előtt a kormány- és ellenzéki pártokkal, valamint a szakszervezetekkel egyeztetett. Szerinte Olaszország a lehető legkeményebb időket éli, a legsúlyosabb válságot, amellyel a világháború óta szembesült. Az olaszok sokáig nem fogják tudni elfelejteni a járvány teremtette nehézségeket, ahogyan a betegségben elhunytakat sem. Halottjaink nem puszta számok, hanem emberek - mondta Giuseppe Conte.

A kormányfő hangsúlyozta: ahogyan eddig is tette, az átláthatóság jegyében mindent megoszt az olaszokkal, hogy részeseivé váljanak a közös kihívásnak.

Az otthonmaradás az egyetlen eszköz az ellenállásra

Időre van szükség, hogy a mozgáskorlátozó óvintézkedések éreztessék hatásukat - mondta a miniszterelnök, aki türelmet, felelősséget, bizalmat kért az olasz lakosságtól. Tudja, hogy nem könnyű otthon maradni és lemondani a mindennapok szokásairól, de "ez az egyetlen eszköz az ellenállásra".

"Mindez minimális áldozat a kórházakban dolgozók, a rendfenntartó és fegyveres erők, a szállításban, az élelmiszerpultoknál és az információszolgáltatásban munkát végzők áldozatához képest" - jelentette ki az olasz miniszterelnök.

  • Az olasz kormány február 23-án vesztegzár alá helyezte Lombardia és Veneto tucatnyi önkormányzatát.
  • Március 8-án az észak-olaszországi tartományokban, majd
  • március 11-től az egész államban szigorú mozgáskorlátozást rendeltek el, leállították a kereskedelmet és vendéglátást.

Azóta több tartomány tovább szigorítást vezetett be: Lombardiában szombaton felfüggesztették az építkezéseket, betiltották a szabadidős tevékenységeket, és 5000 euró (több mint 1,7 millió forint) bírságot szabtak ki az utcán engedély nélkül vagy csoportban tartózkodókra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2020.03.22 22:59

@znojmo:
Ha tudnád mi az a nyájimmunitás nem irkálnál ilyen hülyeségeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.03.22 06:41

Mindenki tudja egy influenzát nem lehet megállítani amíg ki nem alakul a nyájimmunitás, vagy nem lesz ellene mesterséges ellenanyag. Az olaszok példája előttünk, remélem majd mások tanulnak belőle.
Meddig lehet egy országot börtönné alakítani, és a normális életet szüneteltetni? Egy darabig, majd meglátjuk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska40, 2020.03.22 03:38

Hát akkor hétfőn a tözsdék le, USD-EURO kereszt tovább a paritás felé, forint kuka.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html