Drágul az élet Kínában

A kivitel váratlan zuhanása után az infláció felülmúlta a vártat.
Napi.hu, 2013. október 14. hétfő, 08:26
Fotó: Napi.hu

Megugrott az infláció Kínában. Az augusztusi 2,6 százalékról 3,1 százalékra, a várakozásokat meghaladó mértékben, több mint féléves csúcsra gyorsult a fogyasztói árak növekedésének üteme szeptemberben éves összevetésben.

A hétvégén megjelent adatok a kínai export váratlan, jelentős visszaesését mutatták. A 6 százalék körüli bővülést valószínűsítő prognózisokkal szemben 0,3 százalékkal visszaesett a kivitel, elsősorban az Európába és Dél-Koreába irányuló szállítások zsugorodása miatt.

Az ázsiai tőzsdei indexek többnyire gyengüléstek hétfőn, részben az amerikai költségvetési tárgyalások okozta bizonytalanság, részben a rossz kínai exportadat hatására.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2013.10.14 09:02

Tapasztalatom szerint az árak folyamatos emelkedése, ugyanakkor a minőség - jó esetben - lassú javulása a kínai export visszaesését fogja okozni hosszútávon. Ehhez társul még a felvevő piacokon történő fogyasztás visszaesés, ami tovább rontja a kínai termékek külpiaci esélyeit. Kínai gazdaságot még sokáig fogja pörgetni a belső piacának éhsége, viszont az export visszaesése akkor is érzékenyen fogja érinteni őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html