Dráma Amerikában: a képviselőház igent mondott, a szenátus keresztbe tett

Az amerikai képviselőház washingtoni idő szerint péntek este kis többséggel elfogadta a John Boehner házelnök által az adósságplafon emeléséről előreterjesztett törvénytervezetet, majd a szenátus két órával később leszavazta azt.
NAPI, MTI-Eco, 2011. július 30. szombat, 03:01
Fotó: Napi.hu

A demokrata többségű szenátus vezetői kilátásba helyezték, hogy le fogják szavazni a képviselőházban 218-210 arányban elfogadott törvényjavaslatot, és a kongresszusi szavazás után két órával ez meg is történt: 59-41 arányban elutasították azt. A szenátusban az összes demokrata, két független és hat republikánus honatya szavazott ellene.

A dokumentum - alsóházi elfogadása után - a republikánus párt hivatalos álláspontjává vált az adósságplafon emelésével kapcsolatban hetek óta folytatott küzdelemben, amelyben ha nem születik meg a kompromisszum, az amerikai kormány augusztus 2-án (kedden) fizetésképtelenné válik.

Boehner pártja ultrakonzervatív tagjainak lázadása miatt csütörtök éjjel még kénytelen volt visszavonni a szavazásra beterjesztett tervezetet. A Tea Party mozgalom tagjai ugyanis a javaslatban szereplőknél jelentősebb megszorításokat akartak elérni. A házelnök a zendülők közül többeket azzal fordított ismét a maga oldalára, hogy megígérte: az adósságplafon egy újabb, jelentősebb emelése előtt a kongresszus olyan alkotmánymódosítást fogad el 2012 végig, amely előírja majd a költségvetés egyensúlyban tartását.

"Itt az ideje, hogy a kormány és az ellenkező oldalon ülő párt is letegyen valamit az asztalra" - jelentette ki John Boehner.

A Boehner-terv egy 10 éven át végrehajtandó, 917 milliárd dolláros kiadáscsökkentés fejében 900 milliárd dollárral emelné meg az adósságplafont, azzal, hogy jövőre egy jelentősebb deficitlefaragásról és adósságlimit-változtatásról kellene megállapodni.

A demokraták korábban mind az alkotmánymódosítás, mind pedig a kétlépcsős adósságplafon-emelés gondolatát elvetették. A nap folyamán korábban Barack Obama amerikai elnök sürgette, hogy a demokrata és a republikánus vezetők jussanak kétpárti kompromisszumra. Mint mondta, Boehner tervének nincs rá esélye, hogy törvényerőre emelkedjen.

A szenátus elutasítása után ismét a demokraták vezére, Harry Reid javaslata kerülhet előtérbe, amely 2400 milliárd dollárral emelné az adósságplafont és Obama elnök hivatali idejének végéig, 2013-ig rendezné a helyzetet.

A jelenleg 14,3 ezer milliárd dolláros szinten álló adósságplafon emelése nélkül a kormánynak választani kell majd, hogy a külföldi hiteltörlesztéseket, avagy a belföldi költségvetési kiadásokat kívánja-e teljesíteni. Ha a felek nem jutnak megállapodásra, az Egyesült Államok elveszíti az AAA kategóriájú hitelminősítését. A kudarc várható gazdasági hatását vetíti előre, hogy az amerikai tőzsde pénteken már hatodik napja csökkent.

Amennyiben nem sikerül megállapodásra jutni az adósságplafon megemeléséről, az további jelentős esést hozhat a tőzsdéken és az eddiginél is nagyobb, pánikszerű keresletet okozhat a svájci frank illetve az arany piacán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

waszabi, 2011.07.30 16:41

Nebazmeg, 1/14000-eden vitatkoznak? Precíz emberek ezek az amcsik, látszik. Nem fognak csődbe menni ezzel a mentalitással.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.07.30 11:34

Az Usa és az európai mértékegységeket hajlamos az ember félreértelmezni vagy félrefordítani, szóval érdekességképpen :


Number of zeros U.S. & scientific community Other countries
3 thousand thousand
9 billion 1000 million (1 milliard)
12 trillion billion
15 quadrillion 1000 billion
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oszibarack, 2011.07.30 11:08

Átnézhetné valaki a számokat ebben a cikkben! Mindegy, hogy 900 millióval vagy 2,4 milliárddal emelik az adósságplafont ha egyszer havi 120 milliárddal (!) költenek többet a bevételnél.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.07.30 09:58

Ugyebár arról szól most a pánik, hogy az Usa "fizetésképtelen" lesz.. az amerikai államkötvények hozama persze csökkent (azaz árfolyamuk emelkedett olyan 1%.-ot a tizéves Usa állampapir napon belül), hogy miért az "egyszerü" pánik esetén mindig Usa állampapírokba menekülnek.. az sem számít, hogy az Usa éppen fizetésképtelen lesz.. no ennyi ész és logika van a tözsdén... szóval ne nagyon gondolkozzál inkább a grafikonokat nézzed !!! ( Newton is becsödölt szegény anno párszáz éve - állandóan a törvényszerüségeket meg a logikát kereste ami a fizikában még van is )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html