Durván félreértették a kódolt üzenetet

Félreértették a piaci szereplők az Európai Központi Bank (EKB) elnökét, Mario Draghi kedden tartott előadásában nem egy közelgő monetáris szigorítást vetített előre, hanem azt próbálta meg jelezni, hogy készek eltűrni egy időre a gyengébb inflációt - jelentették ki a Reuters hírügynökségnek az euróövezeti jegybank elnökének gondolatait jól ismerő források.
Szász Péter, 2017. június 28. szerda, 16:27
Fotó: Reuters

A piacon nem vették figyelembe a Draghi beszédében elhangzott figyelmeztetéseket - mutattak rá a névtelenül nyilatkozó források, hangsúlyozva, az EKB-elnök szándéka az volt, hogy méltassa az erős gazdasági teljesítményt tükröző közelmúltbeli adatokat, és felkészítse a piacot arra, hogy ősszel döntést hozhatnak a masszív kötvényvásárlási program sorsáról. Azt is jelezni akarta, hogy az EKB nem fogja automatikusan lazítani politikáját az infláció lassulása miatt.

Az EKB-elnök sintrai előadásában elhangzottakat a monetáris szigorítás irányába való elmozdulás jelzéseként értelmezték a piacok, aminek következményeként az euró dollárhoz viszonyított árfolyama egyéves csúcsra erősödött.

HOZZÁSZÓLÁSOK