Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha a tervezettnél egy kicsit később is, de jövőre az összes eurót használó ország jegybankja leállítja az új 500 eurós bankjegyek forgalomba hozatalát - írja összefoglalójában a Wirtschaftswoche című német gazdasági online kiadása.

Az eurózóna 17 jegybankja 2019. január 26-án ad ki utoljára a legnagyobb címletű euróbankjegyből, míg az osztrák és a német jegybank 2019. április 26-ig még fenntartja azok forgalmazását.

Amiatt határoztak a határidő kitolása mellett, mert a német és az osztrák jegybank adta ki eddig is a legtöbbet az 500 eurós címletből - mondta Johannes Beermann, a Bundesbank elnöke a DPA német hírügynökségnek. A szakember ugyanakkor nem kívánt prognózist adni arra vonatkozóan, hogy várják-e az utolsó hónapokban az 500 eurósok iránti kereslet élénkülését. Ezt elképzelhetőnek tartja, mivel véleménye szerint az nem elsősorban a készpénzforgalomban töltött be szerepet, de sokak számára értékmegőrzőként is szolgált.

Az Európia Központi Bank (ECB) vezető testülete még 2016 májusában döntött arról, hogy az 500 eurós bankjegyek forgalomba hozatalát ha lehet, 2018 végéig megszüntetik. Ezzel párhuzamosan a jelenleg forgalomban lévő készpénzsorozatokat is átalakítják, a folyamat lezárását az új, biztonságosabb 100 és 200 eurós bankjegyek jövő májusi bevezetése jelenti majd.

Az 500 eurósoktól - amelyek értéke jelenleg mintegy 162 ezer forint - való búcsútól a javaslat készítői azt remélik, hogy a lépés segít majd a terrorizmus elleni küzdelemben és a munkaerőpiac kifehérítésében - írja a lap. Az, hogy ez valóban sikerül-e, még a szakértők körében is vitatott, a jelenleg forgalomban lévő ötszázeurós bankó ugyanis egyelőre hivatalos fizetőeszköz marad és korlátozások nélkül átváltható lesz. Beerman szerint nem valószínű, hogy a jövőben valaha is visszatérnének az európai jegybankok az 500 eurós bankjegyekhez.

Az Europol már 2015-ös jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy a készpénz továbbra is a terroristák egyik kedvelt eszköze, az félezer eurós iránt pedig igen nagy a körükben a kereslet annak ellenére, hogy e bankjegyek a hétköznapi tranzakciókban nem gyakoriak. E címletek a forgalomban lévő euróbankjegyek értékének több mint 30 százalékát teszik ki. A bankjegy beceneve egyébként egyes körökben Bin Laden volt.

Az adatok arra utalnak, hogy az ECB döntését követően már jelentősen veszített népszerűségéből a legnagyobb címletű euró bankjegy. Az utóbbi években, 2016-ban és 2017-ben az eurózóna jegybankjaihoz már több ötszázeurós bankó érkezett be befizetések formájában, mint amennyi újat kiadtak. Amíg 2016-ban a két összeg közti különbség 36, 2017-ben már 13,2 milliárd euró volt. Németország viszont ebből a szempontból nem illeszkedett a nemzetközi trendekhez.

A Bundesbank 2017-ban már ismét több 500 euróst fizetett ki, mint amennyit befogadott. Ráadásul idén már nem csak a németeknél, de az egész eurózónában megfigyelhető volt az ötszázeurósok iránti kereslet növekedése. A legfrissebb adatok szerint idén nettó 3,6 milliárd euró értékben adtak ki az eurózóna jegybankjai 500 eurós bankót.