ECB-elnök: a nyugodt piaci hangulat nem ok a költségvetési fegyelmezetlenségre

Fontos, hogy az Európai Unió túlzottdeficit-eljárásában a hiánykövetelmények teljesítésére vonatkozó határidőket csak kivételes esetekben hosszabbítsák meg - mondta Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Frankfurtban.
MTI-Eco, 2013. június 6. csütörtök, 16:02

Ezt azzal kapcsolatban mondta az euróövezeti monetáris politika vezetője, hogy az Európai Bizottság májusban több ország, így Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Spanyolország és Szlovénia esetében a 3 százalékos deficitcél teljesítésére haladék adását javasolta.

A szervezet kamatdöntő ülése után az ECB elnöke hangsúlyozta, hogy fenn kell tartani az államháztartási kiigazítás lendületét és további strukturális reformokat kell végrehajtani, hiszen ezek a növekedést és az államháztartási helyzet fenntarthatóvá tételét segítik elő.

"Ha egy ország kap két év haladékot és két évvel később még magasabb az adóssága és alacsonyabb versenyképessége, azt a piac meg fogja büntetni" - fogalmazott, hozzátéve, hogy nem szabad úgy értékelni a most tapasztalt, nyugodt piaci körülményeket, hogy az lehetővé teszik a költségvetési fegyelmezetlenséget.

HOZZÁSZÓLÁSOK