Édesebb lett az édes élet

Egyáltalán nem érezték meg az európai adósságválság vagy az amerikai gazdaság gyengélkedésének hatását a világ gazdagjai, a legalább 30 millió dollár vagyonnal rendelkező emberek együttes vagyona 566 milliárd dollárral, 26 ezer milliárd dollárra nőtt 2012-bem az egy évvel korábbihoz képest − derül ki a Knight Frank ingatlan-tanácsadó cég összesítéséből.
Komócsin Sándor, 2013. március 7. csütörtök, 14:25
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Ezen belül a Bloomberg százas listáján szereplő jómódúak 241 milliárd dollárral, 1,9 ezer milliárdra növelték összvagyonukat. A Knight Frank jelentése szerint tavaly öt százalékkal, 8700-zal nőtt a 30 milliós határ feletti gazdagok száma és a következő tíz évben további 95 ezren léphetnek be az elitklubba. Az utóbbiak többsége ugyan ázsiai és latin-amerikai lesz, ám ennek ellenére New York és London marad az ultragazdagok két legkedveltebb városa.

A luxusingatlanok ára Jakartában és Balin nőtt a legjobban 2012-ben, 38, illetve 20 százalékkal, amit az indonéz társadalom gyorsan növekvő középosztályának keresletével magyaráz az ingatlan-tanácsadó cég. Hasonló okok miatt két számjegyű növekedést jegyezhettek fel a kínai Kantonban és Sanghajban is. A lakások ugyanakkor Monacóban a legdrágábbak: áruk négyzetméterenként 54−60 ezer dollár. A gyűjthető vagyontárgyak közül az autóritkaságok értéke nő a legjobban: az elmúlt tíz évben átlag 395 százalékkal ugrott meg az áruk. A képzőművészeti alkotásokból, klasszikus autókból, érmékből és luxusórákból álló kosár 175 százalékkal drágult tíz év alatt.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK