Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Reyes Maroto elmondta: az eddigi elképzelések szerint a Kanári- és a Baleár-szigetekre június közepétől érkezhetnének vendégek Németországból és a skandináv országokból. Fontos figyelembe venni a kibocsátó országok járványügyi helyzetét - hangsúlyozta, hozzátéve: ez indokolja, hogy a brit turisták nem szerepelnek ebben a tervben, noha általában minden évben a szigetországból látogatnak a legtöbben Spanyolországba.

Hármas fázis

A Kanári-szigetek közül El Hierro, La Gomera és La Graciosa, illetve a Baleár-szigetek közül Formentera jövő hétfőn már a járványügyi korlátozások enyhítésének utolsó, hármas fázisát kezdheti meg. Várhatóan két hét múlva teljesen feloldják az intézkedéseket. A többi sziget egy hét csúszással követheti az élmezőnyt.

Spanyolország 2019-ben a világ második leglátogatottabb országa volt, 83,7 millió külföldi turistát fogadott. A turizmusból származik a bruttó hazai termék (GDP) 12,3 százaléka. Az ágazat mintegy 2,5 millió embernek ad munkát.

A spanyol kormány korábban azt közölte, hogy kedvező járványügyi helyzet esetén júliustól nyitja meg az országot a nemzetközi turizmus előtt, de ennek dátumát még nem pontosította, és az sem tisztázott, hogy minden területet egyformán érint-e, hiszen jelenleg eltérő a készültség szintje még a tartományokon belül is.

Madrid és Katalónia a legfertőzöttebb

Az egészségügyi minisztérium szombati jelentése szerint 271-gyel emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma az elmúlt egy napban, eddig 239 228-an kapták el az új koronavírust. A fertőzöttek közül 27 125-en hunytak el, egy hét alatt 43-an, egy nap alatt pedig négyen veszítették életüket. A legtöbb, 68 740 esetet a madridi autonóm közösségben azonosították, ahol 95-tel nőtt ez a szám az elmúlt nap során. Madridot Katalónia követi 59 003 regisztrált fertőzöttel, és 88 napi új esettel.

A Kanári-szigeteken 2343-an kapták el a koronavírust, a fertőzöttek száma kilenccel nőtt 24 óra alatt. A Baleár-szigeteken 2137 esetet igazoltak, az elmúlt egy napban nem szűrtek ki újabb fertőzöttet.

VI. Fülöp spanyol király szombaton a spanyol fegyveres erők napja alkalmából videokonferencia keretében mondott köszönetet a hadseregnek, hogy az elmúlt hónapokban az "első vonalban harcolt" a koronavírus ellen egy "nagyon drámai és bonyolult" helyzetben. A járvány során a hadsereg végezte a közintézmények és közterületek fertőtlenítését, a biztonsági és tájékoztatási feladatok ellátása mellett bekapcsolódott a betegek és a halálos áldozatok szállításába is.

Az uralkodó beszédében kiemelte a spanyol társadalom "erőfeszítését és áldozatát", amelynek köszönhetően "jelentősen javult" a járvány okozta helyzet, és az óvatosság további fenntartására figyelmeztetett.