Egyelőre nem erőlteti a megújuló energiát az EU

Az uniós országok energiaügyekben illetékes tárcavezetői hétfői brüsszeli tanácskozásukon egyes felvetésekkel ellentétben nem tűztek ki feladatokat arra nézve, hogy 2030-ra a tagállamoknak mekkorára kell növelniük a megújuló energia részarányát a teljes energiafelhasználáson belül.
MTI-Eco, 2012. december 3. hétfő, 20:59
Fotó: Napi.hu

Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli magyar állandó EU-képviselet helyettes vezetője magyar újságíróknak elmondta: a magyar álláspont szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben, amikor nem engedhető meg a költségvetési hiány és az államadósság további növelése, nem is lehet kötelezettséget vállalni a megújuló energia - például szélerőművek, napkollektorok - elterjesztését célzó további, nagy forrásigényű beruházásokra.

A diplomata szerint egyelőre az a feladat, hogy az unió teljesítse a 2020-ig szóló "klímacélokat", vagyis a szén-dioxid-kibocsátásnak részben a megújuló energia fokozott igénybevétele révén történő csökkentését.

"Nézzük meg, hogyan teljesítjük a 2020-ig szóló célokat. Amikor ennek a periódusnak a vége felé tartunk, akkor már lesz rálátásunk arra, hogy véget ért-e a gazdasági válság, illetve valóban versenyképes-e a megújuló energia termelése" - összegezte Várhelyi Olivér a magyar álláspontot. Ettől függetlenül - mondta - a magyar kormány nem tesz le arról, hogy az eddig kijelölt célt, vagyis a megújuló energia részarányának csaknem 15 százalékra történő növelését elérje. Erre - jegyezte meg - most is jelentős pénzeket fordítanak és fognak fordítani a jövőben például a strukturális és kohéziós alapokból.

A nagykövet elmondta még, hogy az energiaügyi uniós tanácsülésen vitát folytattak az Európai Bizottság nemrég közzétett elképzeléseiről az energetikai belső piac témájában. A dokumentum - állapította meg Várhelyi - elsősorban arra koncentrál, hogy miként lehetne még átjárhatóbbá tenni a piacot. Magyar megítélés szerint azonban az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény olyan területekre is "bemerészkedik", ami nem szerencsés, és politikailag rendkívül érzékeny. Így az Európai Bizottság szerint most jött el az ideje annak, hogy átállítsák az uniót a fogyasztói energiaárak teljesen piaci szabályozására.

A magyar nagykövet szerint viszont e területen nem beszélhetünk igazi piaci helyzetről: több uniós tagállam "gázfronton" teljesen kiszolgáltatott, ráadásul most járnak le a hosszú távú gázszállítási szerződések az orosz partnerrel. A válság miatt - tette hozzá Várhelyi Olivér - Dél-Európában is megjelent az "energiaszegénység" jelensége, a fogyasztók nem tudják kifizetni a szükséges energia árát.

A németek elszívják az áramot a csehek elől

A magyar diplomata azt a kifogást is megfogalmazta az Európai Bizottság dokumentumával kapcsolatban, hogy az uniós testület, miközben meghatározó szerephez kívánja juttatni a megújulóenergia-forrásokat, nem tesz érdemi javaslatokat az úgynevezett "szabályozó kapacitások" szükségességét illetően. Ez alatt azt kell érteni, hogy a szél- és a napenergia hasznosíthatóságának a mindenkori mértéke természeti körülményektől is függ, ezért be kell iktatni olyan, klasszikus energiaforrásokat, amelyeknek a teljesítménye szükség esetén gyorsan és rugalmasan növelhető.

A diplomata szerint már ma is megfigyelhető, hogy amikor Németországban - ahol az atomerőművek leállításáról döntöttek - valamilyen okból csökken a megújuló energia előállítása, akkor Németország valósággal elszívja az áramot a Cseh Köztársaságtól, óriási áramszüneteket okozva, amikor pedig túltermelés van, akkor az előállított energiát nem tudják felhasználni, cirkuláltatni kell.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elmufioka, 2012.12.04 20:37

Jájjj, az utolsó előtti szó lett egy óriási hülyeség...
Léteznek a villamosenergia-rendszer szabályozásában olyan fogalmak, hogy "forgó tartalék" és "köráram", de ezeknek semmi köze az átmeneti tároláshoz, hogy elküldik egy körre a hálózatban, és mire visszajön, már szükség lesz rá...
A villamos energia termelését és felhasználását másodpercnél is rövidebb időintervallumokban is egyensúlyban kell tartani, ugyanis fénysebességgel terjed a vezetékeken. Egy termelő agy fogyasztó hirtelen teljesítményugrása még a legdurvább esetekben is körülbelül 5 másodperc alatt végbemenő egyensúlyváltozást okoz a rendszerben. Jólvan, váratlanul feltámad a szél, többlettermelés van. Ha ennek kiegyenlítése érdekében vészleállítunk egy hagyományos erőművet (amit ha lehet, akkor kerülünk), akkor is 5 másodpercig a többletet el kéne küldeni "cirkuláltatni". A fény 5 másodperc alatt 1,5 millió kilométert tesz meg. Ekkora hurkot képtelenség kijelölni az áramnak, pláne terelgetni benne az áramot, ugyanis az csak a fizika törvényeinek engedelmeskedik, és nem valami egyszerű (és nem valami olcsó) azok paramétereit kedvünkre szabályozni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2012.12.03 21:47

Jól kicsesztek a polgárokkal. A hülye politikusok ráeröltették az emberekre a megújuló energiát, ami kb. 6x drágább, mint a hagyományos. Németországban az áramár már a csillagos egekben van. Hülyék, ha megtartották volna az atomenergiát, lazán ellennének. Ahol a tirpák politikus megjelenik, ott kö kövön nem marad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html