Mennyi uniós forrás hívott le hazánk a többi országhoz képest?

Egyértelmű kapcsolatot lehet felfedezni egy adott országban a korrupció mértéke és az uniós források lehívásának képessége között. Minél kevésbé korrupt az ország, annál nagyobb arányban tudja felhasználni az uniós forrásokat - többek között erre hívták fel a figyelmet az Erste Bank bécsi elemzői.
Napi.hu, 2014. november 11. kedd, 14:38
Fotó: Napi.hu

Nagyon sok közép-kelet európai ország viszonylag gyengén teljesített a 2007-2013-as időszakban abból a szempontból, hogy milyen mértékben voltak képesek lehívni az unió által számukra biztosított forrásokat. Ez azonban inkább az adott országok gazdaságpolitikájának, intézményrendszerének a hibája, semmint a brüsszeli bürokráciáé - vonták le a következtetést az Erste Bank bécsi elemzői a berlini fal leomlásának 25 évfordulója alkalmából tartott előadásukon.

A bank szakértői szerint egyértelmű fordított korreláció mutatható ki az adott országban uralkodó korrupció mértéke és az ország abszorpciós rátája között. Azaz minél kevésbé korrupt az adott ország, annál nagyobb arányban volt képes lehívni a számára rendelkezésre álló EU-s forrásokat. A korrupció mértékének bemutatására az Erste a Transparency International Korrupció Érzékelési Indexét használták a szakértők. Ez alapján a legkevésbé korrupt országnak a régió uniós tagállamai között Észtország bizonyult, a leginkább korruptnak pedig Románia. A rendelkezésre álló források közül Észtországnak sikerült arányaiban a legtöbb uniós forrást lehívnia a 2007-2013-as időszakban, míg Romániának a legkevesebbet.

Hol van Magyarország?

Hasonlóan erős az összefüggés az adott országokban a korrupció szintje és a közintézmények színvonala között, a kevésbé korrupt országokban az intézményrendszer minősége is sokkal jobb. Mindkét ismérv alapján Magyarország a rangsor második felében helyezkedik el, nálunk kevesebb forrást arányaiban Csehország, Szlovákia és Románia tudott lehívni, ezekben az országokban az intézményrendszer színvonala is alacsonyabb, de a korrupciós index alapján is rosszabb a helyzet (kivétel Lettország, amely a TI szerint korruptabb, de több forrást hívott le).

Az elmúlt 25 évben a régió országai hatalmas utat tettek meg - mutattak rá az Erste elemzői. Míg 1989-ben az egy főre jutó GDP a régióban átlagosan 45 százaléka volt az Európai Gazdasági Közösség tagállamai átlagának, addig ez az érték mára 65 százalékosra nőtt. A régió országaiban a fejlődés ebben az időszakban természetesen nem egyenes vonalú volt, inkább az két lépés előre - egy lépés hátra volt a jellemző folyamat - mondta Juraj Kotion, az Erste makroelemzési osztályának vezetője.

Mik a kitörési pontok?

A régió jövőjének növekedési potenciálja szempontjából a szakértők kiemelt fontosságúnak tartják az intézményrendszer sikeres átalakítását és a korrupció visszaszorítását. A régió mindegyik országának kihívást jelent a munkaképes korú lakosság arányának csökkenése, szerintük ez ellen a nők munkaerő piaci részvételének emelkedésével, valamint a munkával töltött évek számának növelésével lehetne hatékonyan küzdeni. Javítani kell az oktatási rendszert is a régió országaiban. Kitörési pontot jelenthet az informatikai szektor nagyobb mértékű támogatása is. Kiemelt fontosságú terület lehet a következő években az infrastruktúra fejlesztése, az energetikai és a hadiipari szektor és a gazdaság energiahatékonyságának növelése is - véli a szakértők.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.11.12 11:04

MAGYARORSZÁG lesz az európai növekedés motorja

A MAGYAR ÁLLAM SOKAT TESZ EZÉRT A KKV-FEJLESZTÉSI PROGRAMMAL.

Itt a nagy lehetőség, megragadni az alkalmat.


Megnyíltak a leginkább várt kkv-fejlesztési pályázatok! (2.)
2014. november 12. 09:51

A kormány által október elején összesen 120 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett 9 pályázat közül ma 5 esetén vált aktívvá a pályázat benyújtási gomb, és ezek között találjuk a két talán leginkább várt kkv-fejlesztési pályázatot is, igaz mindössze 10 milliárd forintos keretösszeg mellett. Ebből a 8,5 milliárd forintos keretösszegű, a kkv-k kapacitásfejlesztését támogató pályázatra több, mint kétszeres a túljelentkezés, ezért a Miniszterelnökség már szerdán egyeztetéseket kezd a Nemzetgazdasági Minisztériummal egy esetleges keretemelésről. Az is kiderült, hogy ma napon belül pontosan mikor nyílnak meg a beadási programok.


A GINOP-1.2.1-14 - Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése

GINOP-1.3.1-14 - Mikro-, Kis-, és Középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása

GINOP-5.2.1-14 - Ifjúsági Garancia

GINOP-5.2.2-14 - Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása

GINOP-5.3.1-14 - A rugalmas foglalkoztatás elterjesztése a konvergencia régiókban


A több mint kétszeres túljelentkezésre tekintettel a Miniszterelnökség már szerdán egyeztetéseket kezd a Nemzetgazdasági Minisztériummal egy esetleges keretemelésről - mondta Csepreghy Nándor.LINK:

http://www.portfolio.hu/unios_forrasok/palyazatok/megnyiltak_a_leginkabb_vart_kkv-fejlesztesi_palyazatok_2.3.206332.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.11.11 18:02

..."Míg 1989-ben az egy főre jutó GDP a régióban átlagosan 45 százaléka volt az Európai Gazdasági Közösség tagállamai átlagának, addig ez az érték mára 65 százalékosra nőtt..."..ez ok ,de akkor a nettó bér nálunk miért a 25-30 %-a a nyugatinak ,ha a gdp-nk a 65 %-a ??..válasz :..a kiáramló profit-extraprofit ..,magyarul ...KIFOSZTÁS !!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oligomer, 2014.11.11 17:37

Az elemző azt is elemezhetné, hogy milyen EU által kitalált feltételekkel lehet pályázni uniós pénzekre!Ugye az nem fontos elemzés szempontjából, hogy egy viszonylag szegényebb ország, szegényebb régióiban arra sincs pénz, hogy az alaptőkét előteremtsék! Azt is elemezhetné az elemző, hogy milyen beruházásokra adnak pénzt! Például fedett, EU szabványos buszmegálló, olyan helyen, ahol napi 2 busz halad el?! Tényleges munkahelyteremtő beruházásoknál olyan feltételeket szabnak, amiket szinte lehetetlen teljesíteni. Ennyit az összehasonlító erstés elemzésről.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pisces, 2014.11.11 16:37

Hú ha!Akkor most dicsérnek? Ugyanis jobb a lehívás, mint az előző kormányok alatt volt, értsd Bajnai Gyurcsány. Igaz róluk saját társuk állította tele vannak korrupcióval. Lehet a Megyó nem is hazudós?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html