Egymásnak ugraszthatják a nyugdíjasokat

Szembe kerülhetnek egymással az EU egyes tagállamai, illetve nyugdíjasaik, ha a német kormány nem módosítja azt a tervét, amely szerint leszállítanák a nyugdíjkorhatárt. Szakértők szerint éppen ellenkezőleg, 70 évre kellene emelni a nyugdíjba vonulás időpontját.
Napi.hu, 2014. április 22. kedd, 15:05
Fotó: Reuters

A szakértők össztűz alá vették a berlini kormány nyugdíjcsökkentési tervét: legfőbb érvük szerint az elképzelés végrehajtása súlyos konfliktust generálna Németország és az eurózóna déli perifériáján lévő államok között, amelyeket takarékossági okokból éppen most kényszerítenek arra, hogy emeljék a nyugdíjkorhatárt. Günter Oettinger, az Európai Bizottság német tagja (energiaügyi biztos) azt nyilatkozta a Die Weltnek, hogy ha kormány tervei szerint a jelenlegi 65 évről,  63 évre szállítanák le a korhatárt, az rossz üzenet lenne.

Azt várjuk a görögöktől, hogy tovább dolgozzanak kevesebb fizetéssel, ám eközben meglepve láthatják, hogy a németek ezzel éppen ellenkező irányba indulnak el - figyelmeztetett a biztos. Emellett arra is emlékeztetett, hogy az eurózóna legnagyobb gazdasága a megfelelő szaktudású munkaerő hiányával küzd. Ezért a politikusoknak inkább arról kellene beszélniük, hogy 70 évre kellene emelni a nyugdíjkorhatárt. A hosszabb pályafutás leküzdésében megfelelő képzési programokkal segíthetnék az embereket.

Nem kéne ezt csinálni!

Angela Merkel kancellár koalíciós kormányát közgazdászok és vállalatvezetők is bírálták nyugdíjtervei miatt - tette hozzá az előbbiekhez a Financial Times. Arra figyelmeztettek, hogy a korhatárcsökkentés tovább növelné a nyugdíjkiadások számát, miközben a társadalom elöregedése miatt, amúgy is egyre nehezebb finanszírozni a nyugdíjrendszert. A terv szerint egyébként megváltoztatnák a korábban elfogadott német nyugdíjreformot, amelyben 65-ről 67 évre megy fel a korhatár. Görögországban és Spanyolországban ugyanezt a változtatást hajtják végre, míg Portugáliban 66 évre emelik a szintet.

Eközben a német vállalatok különféle módszereket találnak ki a hiányszó képzett munkaerő pótlására. Egyebek mellett részmunkaidős foglalkoztatást ajánlanak az idősebbeknek, hogy megtartsák őket korábbi munkakörükben. Ráadásul egyre kevesebben vesznek részt a német gazdasági siker egyik fontos összetevőjének tartott tanoncrendszerben, amely jól képzett munkavállalókkal látja el a cégeket. Egyre több fiatal választja ugyanis ehelyett az egyetemi tanulást.

Brutális költségek

A koalíciós kormány számításai szerint a korhatárcsökkentés 2020-ig 60 milliárd euróba kerülne, és nagyjából 200 ezer embernek tenné lehetővé, hogy korábban vonuljon vissza. A kiadásokat növelné, hogy az 1992 előtt gyereket vállaló nők magasabb állami nyugdíjra lennének jogosultak.

A Deutsche Bank elemzői hosszabb távra tekintenek. Számításaik szerint a kormány új nyugdíjreformja 2030-ig már 230 milliárd eurót emésztene. A pluszkiadást úgy kellene fedezni, hogy eközben csökken a nyugdíjkasszát feltöltő fiatalabb korosztályok aránya. Más szóval nekik kellene vállalniuk a mostani döntésből fakadó pluszkiadásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SMIAGOLD, 2014.04.23 13:12

Persze akinek bőr foteles irodában átlag feletti bére van, az gondolom szívesen elvan akár 70 éves koráig is. Fáj a dereka? Elül délutánig, aztán haza viszi a céges autó. Így előre gazsulálnak neki: "Tiszteletem igazgató úr!" Ha nyugdíjas lenne, talán csap páran köszönnének vissza és a havi megélhetése is negyedére zsugorodna.
Mit mond az,aki a gyár műhelyében az asztali fúrógépnél áll, 58 éves, lábain kidagadó visszeresedés, fájó gerinccel? Vagy mit szóljon az, aki betegágy mellett nővér! Neki már nincs ereje 58-60 évesen forgatni a beteget, örül, ha reggel lift nélkül felér időben a III. emeletre. Ő szúrjon meg, Ő kösse be az infúziót??
58-62 éves tűzoltó, vagy rendőr fusson a harmincéves tróger után, vagy másszon létrát, lépcsőt palackkal??? Vagy hová teszik az ilyen öregeket az utolsó 8-10 évben???Mely elkülönített könnyítő hely még nincsen!!!
Persze az államnak egyszerűbb lenne, ha a munkahelyre jönne Szent Mihály lova, mert nem kell nyugdíjat visszafizetni!!
Csak az a nézetkülönbségi probléma, hogy "nyugaton" így Németországban is, a 60-as évek után a fizikai munka gépesítését kezdték el, míg nálunk a szoc.brigádok fizikai teljesítésének a versengését! Mi az emberibb megélhetésért a Kádári korban 2-3 műszakból éltünk, többet is tudtunk dolgozni, ha kellett a pénz, mert azt akkor sem adták ingyen. Ezért van ennyi beteg, lestrapált, fáradt, mindenbe beleunt, öreg ebben az országban!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2014.04.22 23:08

Senkinek semmi köze ahhoz, hogy a németek házon belül hogyan cselekszenek. Amúgy meg megtehetik, mert ök dolgoznak a leghatékonyabban és a legfegyelmezettebben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2014.04.22 20:23

ezt hívják szavazatvásárló osztogatásnak.
hitelből.
egyébként a német gdp arányos államadósság már így is magasabb ,mint a magyar.
nem is értem minek dumálunk egyáltalán még a maasrichti kritériumokról, mikor ma az eurózóna egyetlen tagállama sem teljesíti azokat.
azok meg, akik teljesítik nem akarnak eurót , vagy egyáltalán eu-t sem (svájc, norvégia, svédország, dánia).
vicc az egész.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.04.22 17:54

..ha a gazdaság elbírja .., a németek superman-ek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.04.22 16:10

Én se támogatom a nyugdíjkorhatár emelést, de értem miért kell, bár szerintem más megoldást kéne találni.. A gond az, hogy túl sok nyugdíjas túl kevés fiatal, szóval honnan lesz rá pénz? ez a fiatal és idős korosztályt fogja egymással szembe állítani, és végső soron mindenki kárát fogja látni.. bármi is a döntés.. Nyugdíjat igaz, hogy fizeti az ember amíg dolgozik de legyünk őszinték.. az korántsem lesz elég a fedezetre.. és ahogy a nyugdíj számla emelkedik, dolgozók idővel nem fogják bírni.. Németország régóta mondja, hogy bevándorlókra szorul öregedő társadalom miatt.. Nincsenek ezzel egyedül.. Magyarországon hasonló gond van.. Britannia kivétel mivel a bevándorlók miatt náluk most nincs ez a veszély.. bevándorlók nélkül nekik is lennének hasonló gondjaik.. Nyugdíj is kiadás az államnak.. ahogy annak növelése is.. és végső soron az adófizetők állják a számlák.. ennek ellenére sem értek egyet drasztikus emeléssel.. lassan olyan magas lesz a kórhatár, hogy senki sem fog nyugdíjba menni.. az állandó emelés is hülyeség.. mert az embernek kellene időt hagyni, hogy élvezze a megérdemelt nyugdíjas éveit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html