Egységes Ciprust szeretne az EU

Az Európai Bizottság továbbra is támogatja Ciprus újraegyesítését, ezért pénteken újabb 31 millió euró támogatást ítélt meg a török ciprusi közösségnek.
MTI, 2013. november 22. péntek, 16:56
Fotó: Napi.hu

Brüsszel célja a ciprusi görög és török közösség közötti dialógus elősegítése, valamint az, hogy a sziget északi részén is minél jobban érvényesüljenek az uniós normák. "A cél, hogy a ciprusi törökök is minél közelebb kerüljenek az EU-hoz, és kikövezzük az utat a megbékéléshez" - fogalmazott Stefan Füle, az EU bővítési és szomszédságpolitikai biztosa.

A pénzből jut az eltűnt személyek felkutatásán dolgozó, valamint a kulturális örökség megőrzését szolgáló bizottság munkája és a civil szféra támogatására - tudatta a bizottság. A brüsszeli testület közleményéből az is kiderül, hogy az EU eddig összesen 380 millió euróval támogatta a török ciprusi közösséget.

Ciprus északi részét 1974-ben szállta meg Törökország, amely védhatalmi státusára hivatkozva avatkozott be a török ciprusi kisebbség védelmében, mikor a szigetországban végrehajtott államcsínyt követően a puccsisták egyesülni akartak Görögországgal. Ciprus északi részén pár évvel később létrejött az Észak-Ciprusi Török Köztársaság, amelyet csak Ankara ismer el, s amelynek fennállását a területén állomásozó több tízezer török katona szavatolja. A sziget azóta is megosztott, 2004-ben a görög ciprusi közösség népszavazáson utasította el az egyesítésre kidolgozott nemzetközi forgatókönyvet, mert a többség úgy ítélte meg, hogy az a szigeten élő törököknek és Ankarának kedvez.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Antiifreemaison, 2013.11.22 23:16

...sok mindent szeretnénk...,nem??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html