Ehagyta az országot a kiszabadult milliárdos

Szabadon engedése után azonnal Németországba utazott Mihail Hodorkovszkij. A egykori orosz olajmágnás, helyi idő szerint dél után nem sokkal hagyta el a karéliai Szegezsa városban lévő büntetőtelepet, közvetlenül azután, hogy Vlagyimir Putyin elnök aláírta a róla rendelkező kegyelmi határozatot.
Inforádió, 2013. december 20. péntek, 18:30
Fotó: Napi.hu

A Kreml kérlelhetetlen bírálójának tartott Hodorkovszkij Németországba repült, ahol az édesanyját kezelik - jelentette be a szövetségi büntetés-végrehajtási szolgálat sajtószolgálata. A felszámolt Jukosz olajbirodalom volt vezetője, a szabadlábra helyezési procedúra során azt kérte a hatóságoktól, hogy állítsanak ki útlevelet számára, mert azonnal meg akarja látogatni Berlinben ápolt, rákbeteg anyját. Mihail Hororkovszkij tíz évet töltött börtönben és csütörtökön részesítette elnöki kegyelemben Vlagyimir Putyin államfő.

"Ahol megvan az akarat, ott megvan az út" - szól az angol közmondás, és úgy tűnik, ezt alkalmazta most Vlagyimir Putyin is. A Szocsi Téli Olimpia előtt a héten bejelentett amnesztia részeként több ezer orosz elítéltet és néhány olyan őrizetest helyeznek szabadlábra, akiket támogatóik szerint politikai okokból zártak be.

Eredetileg azonban nem volt szó a milliárdos sikkasztás miatt többször is elítélt egykori orosz oligarcha elengedéséről. Vlagyimir Putyin csütörtöki, éves televíziós kérdezz-felelek műsorában azonban arról beszélt, hogy az egykori Jukosz-olajbirodalom vezére kegyelemért folyamodott és ő hajlandó is ezt megadni.

"Az emberiesség elveit követve, kegyelmet adok Mihail Boriszovics Hodorkovszkijnak, akinek nem kell tovább letöltenie büntetését" - állt a pénteken kiadott hivatalos szövegben.

Az üzletember ügyvédje, Vagyim Kljuvgant azt mondta, hogy védence elhagyta az északi Karélia régióban található, 7-es számú büntetőtelepet. A környéken összegyűltek az újságírók, de a szigorú biztonsági rezsim miatt 200 méternél közelebb nem mehettek a bejárathoz. Az ITAR-TASSZ hírügynökség pedig arról számolt be, hogy Hordorkovszkij egy helikopteren távozott Szentpétervárra. Az orosz Polgári Védelmi Minisztérium szerint azonban járművükön csak egy sebesült katona utazott.

Hodorkovszkij elítélését, támogatói és nyugati kommentátorok is koncepciós ügynek nevezték, amiért az üzletember annak idején bírálni merte Putyint. Büntetése az lett, hogy egy távoli büntetőtelepre küldték, vállalatát pedig feldarabolták és fontosabb részei az orosz államhoz kerültek.

Sokan kétségbe vonták, hogy Hodorkovszkij valóban kegyelmet kért-e. A Kommerszant című lap azonban pénteken azt írta, hogy a titkosszolgálatok képviselőivel - ügyvédje nélkül - tartott megbeszélésen kért kegyelmet. Egyrészt azért, mert megtudta, hogy újabb vádakat akarnak felhozni ellene, másrészt, mert édesanyja egészsége megrendült.

Mihail Hodorkovszkij 2003 óta volt börtönben és jövő augusztusban szabadult volna. Édesanyja "nagyszerű és váratlan hírnek" nevezte fia szabadon engedését.

Egyelőre nem világos, mi lesz a sorsa a Hodorkovszkijjal együtt elítélt másik, de kevésbé ismert Jukosz-vezetőnek, Platon Lebegyevnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2013.12.21 11:23

@katter:
Genscher intézte el PUTIN-val a dolgot, magánrepülögépet is!!!

Chodorkowski megy tövább Angliába vagy Sweizba !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

katter, 2013.12.21 10:54

Hodorkovszki és Soros György között milyen kapcsolat van?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html