Éhségsztrájkoló orvosok - van, ahol már itt tartanak

Mintegy húsz rezidens orvos kezdett éhségsztrájkba az alacsony egészségügyi kiadások miatt Lengyelországban. A fiatal orvosok más egészségügyi szakmák nevében is tiltakoznak.
Barabás Júlia, 2017. október 5. csütörtök, 17:30
Fotó: Napi.hu

Lengyelországi rezidensek éhségsztrájkba kezdtek részben azért, mert nem jut elég pénz az egészségügyi kiadásokra, részben az alacsony orvosi fizetések miatt. Fel akarják hívni a figyelmet az orvoshiányra és az egészségügyben dolgozók túlterheltségére is - írta az onet.pl.

Az éhségsztrájkot a varsói gyermekklinika fő aulájában folytatják, de a rezidensek az ország különböző városaiból érkeztek. Támogatják őket az egészségügyben dolgozó más szakmák szakszervezetei is, például a fizikoterapeuták, a pszichológusok és a mentősök.

A fiatal orvosok szövetségének elnökhelyettese elmondta, hogy kétéves működésük alatt a szakminisztérium semmilyen érdemi reformba nem kezdett bele az egészségvédelem területén. Az orvosok azt követelik, hogy az állami egészségügyi ellátásra a GDP 6,8 százalékát költsék, amit tíz év alatt kilenc százalékra kell emelni. Követeléseik között szerepel a várólisták és a bürokrácia csökkentése, az egészségügyi dolgozók számának növelése és a fizetések emelése.

Konstanty Radziwill egészségügyi miniszter sajtókonferencián reagált a rezidensek követeléseire. A fizetéseket illetően reálisnak tartja a követeléseket. Kérte, hogy a tiltakozók ne nyúljanak olyan eszközökhöz, amelyek nem arányosak az elvárásaikkal. Nyitott a tárgyalásokra a rezidensekkel, mint mondta: korábban többször találkozott velük.

(A nyitókép forrása: Pixabay.com.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2017.10.05 18:35

Magyarország és Lengyelország nemhogy az EU szégyene, hanem ha a régi rendszert tekintjük, ott is szégyen lenne.
ocsmány
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html