Eladó az albán légierő - úgy ahogy van

Albánia eladja teljes légierejét, amely különösen alkalmas környezetünk dekorálására kerti törpék helyett - ha nem ragaszkodunk hozzá, hogy tudjanak repülni.
Barabás T. János, 2016. február 5. péntek, 11:42
Fotó: Reuters

Katonai célokra már nem használható, de feltűnő dísznek kiválóan alkalmasak az albán légierő gépei - a tiranai kormány február végén árverésre bocsátja 40 repülőgépét, köztük vadászgépeket és helikoptereket. A hidegháború évei alatt, 1960-1970-ben, amikor a kis balkáni ország a Szovjetunió és Kína között lavírozott, mindkettőtől szerzett be hadfelszereléseket, így most színes kínálattal állhat ezek gyűjtői elé.

Eladó hat darab F-67A vadászgép, a szovjet MiG-21-es kínai másolata, 10 MiG-19-es, orosz vagy kínai gyártásból, 6 Jak-18-as kiképző vadászgép és 4 Mi-4-es szállító helikopter. A prospektusban még csak utalás sincs arra, hogy a gépek képesek-e repülni, de mivel az utolsó vadászt is 2005-ben vonták ki a hadrendből, várhatóan több mint tíz éve nem repült egyikük sem.

Az aukciót február 22-dikén az albán fővárosban, Tiranában tartják, és legalább 485 ezer dolláros bevételt várnak tőle, írta a Yahoo! News.

(A képünk illusztráció.)

HOZZÁSZÓLÁSOK