Tavaly év végén 65,3 millió ember élt menekültként a világban, szemben a mindössze 12 hónappal korábbi 59,5 millióval. Ez az első alkalom, hogy a szám átlépte a 60 milliós határt. A 65,3 milliós szám 3,2 millió olyan embert foglal magában, aki 2015 végén a fejlett ipari országokban várt arra, hogy döntés szülessen a menedékkérelme ügyében (ez a legnagyobb szám, amelyet az UNHCR valaha regisztrált).

Része továbbá 21,3 millió menekült szerte a világon (ami 1,8 millióval több, mint egy évvel korábban, vagyis 2014 végén, egyben a legtöbb a múlt század '90-es éveinek eleje óta). Végül beleértendő 40,8 millió belső menekült, akik kénytelenek voltak ugyan maguk mögött hagyni az otthonukat, de a hazájuk területén maradtak (ez utóbbi szám 2,4 millióval haladja meg a 2014. év végit, egyben minden idők legmagasabb értéke).

Azok száma, akik arra kényszerültek, hogy elmeneküljenek az otthonukból, legalább az 1990-es évek közepe óta folyamatosan emelkedik a világ legtöbb régiójában, ám az elmúlt öt évben a növekedés üteme felgyorsult. Ennek három alapvető oka van;

1. Hosszabb ideig tartanak azok a válsághelyzetek, amelyek nagy számban indítanak útnak menekülteket (így például a szomáliai vagy az afganisztáni konfliktus immár a harmadik, illetve negyedik évtizedükben járnak;

2. Rendszeresen felütik a fejüket drámai új vagy újraéledő válságok (ma ezek közül a legsúlyosabb Szíria, de az elmúlt öt évben robbant ki új vagy lobbant fel újra a korábbi válság például Dél-Szudánban, Burundiban, Ukrajnában, a Közép-afrikai Köztársaságban.)

3. A hidegháború lezárulta óta egyre hosszabbodik az a "reakcióidő", amely alatt a világ megoldást talál a menekültek és a belső menekültek sorsának rendezésére.

Három ország bocsátja ki a világ menekültjeinek felét

A Global Trends jelentés által górcső alá vett országok közül több is messze kiemelkedik a sorból: Szíria 4,9 millió fővel, Afganisztán 2,7 millióval, illetve Szomália 1,1 millióval együttesen a világszerte az UNHCR mandátuma alá globális menekült népességnek több mint a felét adják. Belső menekültek 2015 végén a legnagyobb létszámban Kolumbiában (6,9 millió ember), Szíriában (6,6 millió), illetve Irakban (4,4 millió) éltek. Jemen pedig az az ország, ahol tavaly a legtöbben váltak frissen belső menekültté - 2,5 millióan, azaz az ország lakosságának 9 százaléka.

Nő a menedékkérelmek száma

A fejlett ipari országok számára 2 millió újonnan beadott menedékkérelemmel 2015 ugyancsak rekordévnek bizonyult. Az év végén világszerte összesen 3,2 millió menedékkérelem ügyében volt folyamatban a menekültügyi eljárás. Németország több menedékkérelmet (441 900) fogadott be, mint bármely más ország a világon, ami híven mutatja az ország készségét arra, hogy befogadja a Földközi-tenger térségén át Európába menekülőket. A második legtöbb menedékkérelmet (172 700) tavaly az Egyesült Államokban regisztrálták, ahol a menekült státusért folyamodók nagy része a közép-amerikai bűnözői csoportok között dúló bandaháborúk és azokat kísérő erőszak elől menekült az országba. Jelentős számú menedékkérő érkezett 2015-ben Svédországba (156 000), illetve Oroszországba (152 500) is.

A jelentés az európai kitekintésből kiderül, hogy az ukrajnai helyzet, Európa viszonylagos közelsége Szíriához és Irakhoz, valamint az a több mint egymillió menekült és bevándorló, aki tavaly a kontinensre érkezett a Földközi-tenger térségén keresztül - döntően a világ tíz legnagyobb menekült-kibocsátó országából -, ezek a tényezők határozták meg a menekültügyi helyzetet Európában 2015-ben.

A kontinens országaiból összesen 593 ezer menekült indult tavaly útnak - a többségük Ukrajnából. Ugyanakkor Európa 4,4 millió embernek nyújtott menedéket - közülük 2,5 milliónak Törökország. Az ukrán kormány által rendelkezésre bocsátott adatok alapján az országban 1,6 millió ember él belső menekültként. A Global Trends jelentés szerint Németországban a múlt évben 441 900 menedékkérelmet nyújtottak be, egyúttal az országban élő menekültek száma a 2014-es szintet 46 százalékkal túlszárnyalva 316 ezerre nőtt.