Elcsalhatták az oroszok az USA elnökválasztását

Az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) jelentése szerint más rendszerek mellett a szavazatszámláló gépeket is meghekkelhette az orosz katonai titkosszolgálat a tavalyi elnökválasztás idején. Adathalász emaileket küldtek több mint száz választási biztosnak és irodának.
Szabó Dániel, 2017. június 6. kedd, 16:24
Fotó: AFP

Új bizonyítékok kerültek elő arra vonatkozóan, hogy az orosz titkosszolgálatok beavatkozhattak a tavalyi amerikai elnökválasztásba. Azon túl, hogy az Egyesült Államokban különleges bíró vizsgálja Donald Trump egykori kampánycsapatának orosz kapcsolatait, egy hétfőn kiszivárogtatott NSA-jelentés szerint Moszkva minden eddig elképzeltnél erőteljesebben beavatkozhatott a választásokba.

Régi ügy, hogy a Demokrata Párt levelezőrendszerét vélhetően orosz hackerek feltörték a választás előtt, lehetővé téve, hogy kompromittáló levelek jelenjenek meg a sajtóban Hillary Clintonról, a demokraták elnökjelöltjéről és stábjáról. Az új dokumentum azonban, amely a Nemzetbiztonsági Hivatalban (NSA) készült, ennél is súlyosabb megállapításokat tesz:

  • Az orosz katonai hírszerzés (GRU) sikeres kibertámadást hajtott végre legalább egy olyan cég ellen, amely amerikai választási berendezéseket gyárt. A vállalat eszközeit nyolc tagállamban és több száz körzetben használták.
  • A GRU 122 választási biztosnak és választási irodának küldött adathalász emaileket.

Súlyos lehetőségek

A hírszerzési dokumentumokban nem nevesített, de szakértők által azonosított cég, a választási gépeket gyártó VR Systems rendszerének feltörésével, a dolgozók emailfiókjain keresztül a választási bizottsági tagoknak küldött adathalász levelekkel széles lehetőségek nyíltak meg a támadók előtt. Az Intercept amerikai oknyomozó portál szerint az oroszok hozzáférhettek az amerikai választói névjegyzékekhez, valamint az sem kizárható, hogy a szavazatszámlásba is beavatkozhattak.

Akik a kiküldött adathalász leveleket megnyitották, azok újabb kémprogramok települését hagyták jóvá. Mivel a támadók kétlépcsős akciójuk után valóban küldtek vírusos leveleket, szinte biztos, hogy hozzájutottak titkos jegyzékekhez. Ugyanakkor az NSA szerint a választási rendszer meghekkelését egyelőre nem vehetjük biztosra.

Az ügy kiszivárogtatója szinte biztosan a 25 éves Reality Winner, akit nem sokkal az Intercept cikkének megjelenése után nemzetbiztonsági adatok kiadása miatt letartóztatták. A hölgy az NSA egy külsős vállalkozójánál, a Pluribus International Corporationnél dolgozott és a legmagasabb biztonsági hozzáféréssel rendelkezett - írja a Guardian.

Világbotrány

Mindez megkérdőjelezheti az amerikai választás eredményének legitimitását, nem beszélve arról, hogy nemzetbiztonsági szempontból is aggályos. Az eset ugyanis október végén történt, azután, hogy szeptemberben Barack Obama elnök személyesen szólította fel Vlagyimir Putyint, hogy az orosz szervek ne intézzenek támadást az amerikai választási rendszer ellen. Az FBI pedig már augusztustól kezdve árgus szemekkel figyelte a külföldi kiberbehatolásokat és erre az NSA-t is figyelmeztették.

Régóta téma a hekkelés

Még aggasztóbb lehet, hogy decemberben három billegő államban újraszámolták a szavazatokat a független elnökjelölt, Jill Stein kérésére. A politikus épp arra hivatkozott, hogy több forrás szerint hekkertámadást indítottak a digitális gépek ellen. A dolog nem előzmény nélküli: októberben az amerikai titkosszolgálatok is bejelentették, hogy megtámadtak szavazógépeket.

Az újraszámlálás ellenére sem Michiganben, sem Pennsylvaniában, sem Wisconsinban nem változott az eredmény. A hatóságok nem számoltak be kibertámadásokról - vagyis, ha az oroszok hozzányúltak a gépekhez, akkor ez nem tűnt fel az amerikai titkosszolgálatoknak sem.

Trump

Donald Trump orosz kapcsolatai szinte a megválasztása óta terítéken vannak. Nemzetbiztonsági tanácsadóját, Michael Flynnt kinevezése után néhány héttel le kellett váltania, miután kiderült, hogy az oroszoknak és a töröknek is pénzért lobbizott. Nemrégiben azért támadták Trumpot, mert kirúgta James Comeyt az FBI igazgatóját, aki azt állítja, hogy az elnök négyszemközt megérte: állítsa le a Flynn és veje, Jared Kushner ellen folyó orosz ügyi vizsgálatot.

Az eset után az Igazságügyi Minisztérium különleges hatáskörű vizsgálóbírót nevezett ki az elnök környezete orosz kapcsolatainak kivizsgálására. Comeyt csütörtökön hallgatja meg a szenátus speciális vizsgálóbizottsága az ügyben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2017.06.06 23:00

Valamit ki kell találni egy nagy pofáraesés után! Pofára esett az összes közvéleménykutató és a komplett Demokrata Párt Trump váratlan győzelme után!

Viszont az elektorokat nézve Trump olyan meggyőző fölénnyel győzött, amihez nem volt szüksége az ororszokra.

Visszanézve a történelembe két szoros eredményű amerikai elnökválasztás csalásgyanús: Kennedy 1960-as és ifjabb Bush 2000-es győzelme. Trumpé viszont nem az!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2017.06.06 21:41

...és Iraknak tömegpusztító fegyverei voltak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

napiszar, 2017.06.06 21:16

@pmksz: 1947-et ne hagyd ki, ott is segítettek az elvtársaknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

namana, 2017.06.06 19:48

Foglaljuk össze a bizonyítékokat:
Elcsalhatták, meghekkelhette, beavatkozhattak, emaileket küldtek, vélhetően feltörték, nem nevesített de szakértők által azonosított, hozzáférhettek, nem vehetjük biztosra, világbotrány, újraszámolt szavazatoktól nem változott az eredmény, a hatóságok nem számoltak be kibertámadásokról.
Ennyi tény es bizonyíték alapján vsárható hogy Trump összekakilja magát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pmksz, 2017.06.06 18:36

@fank70: Igen. Igazad van. Különösen 2002-ben és 2006-ban, ha jól értem a hozzászólásodat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html