A DIHK (Deutsche Industrie- und Handelskammertag) német ipari és kereskedelmi kamara 1,3 százalékra csökkentette idei német GDP-növekedési előrejelzését a májusi prognózisában jelzett 2,0 százalékról, a 2015-ös növekedésre vonatkozót pedig a korábbi 1,5 százalékról 0,8 százalékra mérsékelte. A német kormány az idei évre 1,2 százalékos, jövőre pedig 1,3 százalékos növekedést vár. A DIHK a növekedési előrejelzés csökkentését a nemzetközi - például az ukrán - krízishelyzetek mellett belföldi okokkal indokolta. "Ismét megjelent kockázati tényezőként a gazdaságpolitika" - fogalmaz a DIHK közleménye.

A kamara mintegy 27 ezer tagvállalata körében végzett felmérése az üzleti kondíciók romlását mutatta ki egyebek között az aktuális helyzet, a kilátások, az export várható alakulása, a beruházási szándék és a foglalkoztatási tervek terén. A mostani felmérésben például a májusi 29 százalék helyett a vállalatoknak csak 21 százaléka számít az üzleti kondíciók javulására rövid távon, míg 11 százalék helyett 15 százalékuk tart a körülmények romlásától.

A lakossági fogyasztás a DIHK prognózisa szerint mindössze 0,8 százalékkal nő az idén, egy százalékponttal kisebb ütemben a májusi prognózisban jelzettnél. A bruttó termelő-beruházások 2,8 százalékkal növekednek majd, ami csak fele a májusban jelzett mértéknek. Az export pedig mindössze 2,8 százalékkal emelkedik az idén négy százalék helyett.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének üzleti hangulatindexe októberben az elemzők által várt 104,3 pont helyett 103,2 pontra, 2012 decembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent az előző havi 104,7 pontról. Az indexnek a felmérésben résztvevők aktuális helyzet megítélését számszerűsítő komponense 108,4 pontra csökkent az előző havi 110,5 pontról. Elemzők 110,0 pontot vártak októberre. A mintegy 7000 vállalati vezető rövid távú üzleti várakozásait számszerűsítő mutató 98,3 pontra csökkent 99,3 pontról - az elemzők 98,9 pontot vártak.