A szlovákiai vásárlók az élelmiszerek kiválasztásánál azok frissességét tartják az elsőrendű szempontnak, amit a minőség és az ár követ. A negyedik legfontosabb szempont az élelmiszerek összetétele, az, hogy az adott élelmiszer nem tartalmaz-e olyan összetevőket, amelyek károsak lehetnek az egészségre - idézte a pozsonyi Új Szó Jana Magicovát, a Nielsen szlovákiai ügyfélkapcsolati menedzserét, aki a társaság legfrissebb felméréséről beszélt.

Az élelmiszerek hazai származása csak az ötödik szempont. Ugyanakkor lényeges különbségek vannak az élelmiszerfajták között. A lengyel hússal kapcsolatos sorozatos botrányok miatt például a vásárlók több mint 90 százaléka a hazai húsipari termékeket részesíti előnyben. A tejtermékek, a kenyér, a zöldség és a gyümölcs esetében a megkérdezettek több mint 80 százaléka gondolkodik így.

A vásárlók többség a szlovákiai élelmiszereket tartja a legjobbnak. Ezeket a német és az osztrák termékek követik. A cseh élelmiszerek a negyedik helyre szorultak, utánuk az olasz, a magyar és a spanyol termékek következnek.