A valutaalap szerint középtávon nagy könnyebbséget jelent az adósságszolgálat finanszírozásában, hogy az euróövezet pénzügyminiszterei a múlt héten haladékot adtak összesen 96 milliárd euró tartozás törlesztésére, elengedték a kamatok egy részét, és felszabadították az augusztusban lejáró harmadik mentőcsomag utolsó, 15 milliárd eurós részletét.

Az IMF ugyanakkor figyelmeztet, hogy a hitelezőknek a görög növekedéssel és az elsődleges költségvetési aktívum tartós biztosításával kapcsolatos várakozásai "nagyon ambiciózusak". Görögország kötelezettséget vállalt, hogy 2022-ig évente a GDP 3,5 százalékának, azt követően pedig 2,2 százalékának megfelelő elsődleges aktívummal zárja a költségvetést, azaz a büdzsé az adósságszolgálatot nem számítva ekkora aktívumot mutat. A költségvetési célok elérése magas adókat, a kiadások és a beruházások visszafogását követeli meg - hívja fel a figyelmet az IMF.

Görögország újabb adósságkönnyítés nélkül nehezen maradhat pénzügyileg független - áll a jelentésben. Az IMF üdvözli, hogy a hitelezők szükség esetén nem zárkóznak el az adósságteher további enyhítésétől, de hangsúlyozza, hogy ennek reális elvárásokhoz kell kapcsolódnia, különösen az elsődleges költségvetési aktívum mértékét illetően - írta az MTI.

A valutaalap szerint a görög GDP az idén 2 százalékkal, jövőre pedig 2,4 százalékkal bővül. A befejezetlen reformok és a közszféra elégtelen hatékonysága fékezi a növekedést.

Görögország az utóbbi nyolc évben 275 milliárd euró pénzügyi támogatást kapott nemzetközi hitelezőitől, hogy elkerülje az államcsődöt, és ne hulljon ki az euróövezetből. Cserébe drasztikus megszorító intézkedések sorát kellett meghoznia. A GDP negyedével csökkent, a munkanélküliség a válság tetőpontján elérte a 28 százalékot, és jelenleg is 20 százalék fölött van. Az adósságállomány eléri a GDP 180 százalékát.