Elengedik a görög adósság egy részét?

Görögország komoly sikereket ért el a makrogazdasági egyensúly javításában, de fennáll a veszély, hogy további adósságkönnyítés nélkül hosszabb távon nem tud hozzájutni nemzetközi pénzpiaci hitelekhez - írja az IMF pénteken közzétett jelentésében.
Domokos László, 2018. június 29. péntek, 15:22
Fotó: MTI/AP

A valutaalap szerint középtávon nagy könnyebbséget jelent az adósságszolgálat finanszírozásában, hogy az euróövezet pénzügyminiszterei a múlt héten haladékot adtak összesen 96 milliárd euró tartozás törlesztésére, elengedték a kamatok egy részét, és felszabadították az augusztusban lejáró harmadik mentőcsomag utolsó, 15 milliárd eurós részletét.

Az IMF ugyanakkor figyelmeztet, hogy a hitelezőknek a görög növekedéssel és az elsődleges költségvetési aktívum tartós biztosításával kapcsolatos várakozásai "nagyon ambiciózusak". Görögország kötelezettséget vállalt, hogy 2022-ig évente a GDP 3,5 százalékának, azt követően pedig 2,2 százalékának megfelelő elsődleges aktívummal zárja a költségvetést, azaz a büdzsé az adósságszolgálatot nem számítva ekkora aktívumot mutat. A költségvetési célok elérése magas adókat, a kiadások és a beruházások visszafogását követeli meg - hívja fel a figyelmet az IMF.

Görögország újabb adósságkönnyítés nélkül nehezen maradhat pénzügyileg független - áll a jelentésben. Az IMF üdvözli, hogy a hitelezők szükség esetén nem zárkóznak el az adósságteher további enyhítésétől, de hangsúlyozza, hogy ennek reális elvárásokhoz kell kapcsolódnia, különösen az elsődleges költségvetési aktívum mértékét illetően - írta az MTI.

A valutaalap szerint a görög GDP az idén 2 százalékkal, jövőre pedig 2,4 százalékkal bővül. A befejezetlen reformok és a közszféra elégtelen hatékonysága fékezi a növekedést.

Görögország az utóbbi nyolc évben 275 milliárd euró pénzügyi támogatást kapott nemzetközi hitelezőitől, hogy elkerülje az államcsődöt, és ne hulljon ki az euróövezetből. Cserébe drasztikus megszorító intézkedések sorát kellett meghoznia. A GDP negyedével csökkent, a munkanélküliség a válság tetőpontján elérte a 28 százalékot, és jelenleg is 20 százalék fölött van. Az adósságállomány eléri a GDP 180 százalékát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.06.29 16:11

Túrót. Amikor a pénzt kellett költeni, akkor nem rinyáltak.

"Görögország az utóbbi nyolc évben 275 milliárd euró pénzügyi támogatást kapott nemzetközi hitelezőitől, hogy elkerülje az államcsődöt," Kunyerálás helyett neki kell állni dolgozni, és nem a mások nyakán kell élősködni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html