Éleződik az amerikai-orosz viszony - mi lesz ebből?

Az Egyesült Államok által Oroszország ellen bevezetett új szankciók komolyan veszélyeztetik a kétoldalú kapcsolatokat - figyelmeztette Szergej Lavrov orosz külügyminiszter amerikai hivatali partnerét, Rex Tillersont az orosz diplomáciai tárca közlése szerint.
Domokos Erika, 2017. június 22. csütörtök, 20:56
Fotó: Napi.hu

Lavrov és Tillerson telefonon beszélt egymással - írta az MTI.

Az effajta lépések komolyan veszélyeztetik az amúgy is nehéz időszakukat élő orosz-amerikai kapcsolatok egész komplexumát - mondta Lavrov az orosz közlemény szerint.

Az orosz diplomácia vezetője "illuzórikusnak" nevezte az az elképzelést, amely szerint szankciókkal nyomást lehet gyakorolni Oroszországra. Elmondta, hogy Oroszország várja az Egyesült Államok reagálását a kétoldalú kapcsolatok javítására tett javaslataira. Ezek tartalmáról, valamint arról, hogy mikor juttatták el őket az amerikai félhez, a közlemény nem tett említést.

Az BuzzFeed hétfőn arról számolt be, hogy Washingtonban is kidolgoztak egy tervet a kapcsolatok normalizálására. Ez az amerikai hírportál szerint három aspektust érint: a kétoldalú viszonyt, a nemzetközi színtéren való magatartást és az egyéb problémák terén való együttműködést. A dokumentum szerzői megállapították, hogy a terv megvalósításához "stratégiai stabilitásra" van szükség a kétoldalú viszonyban. Lavrov korábban újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy olvasta a Buzzfeed anyagát, de kitért annak kommentálása elől.

Lavrov a csütörtöki telefonbeszélgetés során kijelentette Tillersonnak, hogy az Egyesült Államok megsérti Szíria szuverenitását és megnehezíti számára a terrorellenes küzdelmet, valamint azt, hogy haladást érjen el a válság rendezésében. Az orosz miniszter arra hívott fel, hogy Washington szigorúan tartsa magát a korábban elért megállapodásokhoz és "a szíriai rendezés különböző aspektusaihoz".

Szergej Lavrov azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy vasárnap Rakka közelében egy amerikai F-18A típusú repülő lelőtt egy szíriai Szu-22-es gépet, amely a kormányerők támadását támogatta az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet állásai ellen.

A két külügyminiszter a Donyec-medencében kialakult helyzet megvitatásakor rámutatott, hogy újabb erőfeszítéseket kell tenni a minszki megállapodások teljes körű teljesítése érdekében - írta az MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2017.06.22 21:53

a nyugati választásokba való orosz beletrollkodás bumeráng volt, óriási ballépésnek bizonyult.

hiába nyert putyin támogatottja, trump ,a lehető legkeményebb moszkvával szemben, másképp nem tudja lemosni magáról a bélyeget,hogy putyin pincsije lenne.

ha pedig putyin támogatottja veszít, mint pl le pen , akkor a választást megnyerő személyében szerzett moszkva egy ádáz ellenfelet, mint pl macron.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html