Elhalasztották Orbán találkozóját az EPP elnökével

Orbán Viktor miniszterelnök mégsem a héten találkozik Donald Tuskkal, az Európai Néppárt (EPP) elnökével (képünkön), hogy a FIdesz néppárti tagságáról egyeztessenek - értesült a Euronews.
Szabó Zsuzsanna, 2020. február 19. szerda, 22:14
Fotó: Getty Images

A Euronewsnak korábban néppárti források azt mondták, hogy az EPP elnöke, Donald Tusk két hete azt javasolta, hogy ezen a héten egyeztessenek a Fidesz néppárti tagságáról Brüsszelben.

Ezt azonban a magyar fél kérésére elhalasztották. A magyar kormány ugyanis azt javasolja, hogy a következő uniós csúcs alkalmával, vagyis március 26-án vagy 27-én találkozzon Orbán Viktor és Donald Tusk Brüsszelben. Ezt a magyar miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan közölte a Euronews megkeresésére.

Havasi Bertalan szerint az EU költségvetésével foglalkozó csütörtöki rendkívüli uniós csúcstalálkozó, valamint az azt megelőző V4 kormányfői egyeztetés miatt nem tudták beilleszteni a találkozót a miniszterelnök brüsszeli programjába.

A kétoldalú találkozó helyett Orbán Viktor kedden közzétett egy memorandumot, amelyben az Európai Néppárttal szembeni elvárásait részletezte és amelyben kifejtette, hogy szerinte új jobboldali szövetségeseket kellene keresnie a Néppártnak. Kedden Novák Katalin államtitkár jelentette ki, hogy a Fidesz hajlandó segíteni a Néppártot a változásban.

A Euronewsnak egy néppárti forrás ugyanakkor azt mondta, hogy Donald Tusk egyenlőre nem kíván reagálni Orbán memorandumára.

A Fidesz tagságát tavaly márciusban függesztették fel az Európai Néppártban, mert sok tagpárt szerint a budapesti kormány veszélyezteti a demokráciát és a jogállamiságot. A felfüggesztést idén februárban meghosszabbította a Néppárt politikai gyűlése.

HOZZÁSZÓLÁSOK