Elindult Pekingbe Kim Dzsongun

Úton van Kínába Kim Dzsongun észak-koreai vezető, aki negyedszer tanácskozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel - jelentette hétfőn a dél-koreai Hankjoreh című hírlap a kínai-észak-koreai kapcsolatokról jól értesült forrásra hivatkozva az MTI szerint.
Domokos Erika, 2019. január 7. hétfő, 19:52
Fotó: AFP - KCNA/STR

A névtelenséget kérő illetékes szerint Kim Dzsongun hétfőn este indult Pekingbe. A Yonhap dél-koreai hírügynökség egyik forrásra hivatkozva azt állítja, hogy egy magas rangú észak-koreai tisztségviselő érkezhetett vasúton Kínába a Tantung (Dandong) kínai határvárost érintve. Ez a forrás ugyan nem vette biztosra, de nem zárva ki annak a lehetőségét, hogy a phenjani rezsim vezetője a szerelvény utasa.

Értesülések szerint a kínai biztonsági szolgálatok tucatnyi járműve és tagja zárta le a tantungi vasútállomást, mielőtt a vonat ott áthaladt volna. A környező utakat röviddel később megnyitották.

Peking az elzárkózó észak-koreai vezetés szövetségesének számít. Az észak-koreai vezetők korábbi látogatásait mindig csak utólag erősítette meg a pekingi, illetve a phenjani vezetés - írta az MTI-re hivatkozva a Portfolio.

HOZZÁSZÓLÁSOK