Fischer 2004 óta tölti be tisztét. Az osztrák szövetségi elnök mandátuma hat évre szól és csak egyszer újítható meg.
A pénteken tartott ünnepi eseményen megjelentek a kormánytagok, a parlamenti képviselők, a tartományok vezetői, egyházi főméltóságok valamint korábbi kancellárok, így ott volt Werner Faymann, Wolfgang Schüssel és Franz Vranitzky is.
Heinz Fischer a parlament pénteki ünnepi ülésén mondott beszédében kiemelte: Ausztria menekültpolitikájának ésszerűnek és emberiesnek kell lennie, "csak az egyik szempontot figyelembe venni nem elég".

Fischer az Egyesült Királyság unióból való kilépését "sajnálatosnak és rövidlátónak" minősítette. Megítélése szerint az EU működésén javítani kell, azonban Európa számára az összefogás "pótolhatatlan". "Európában és Ausztriában számos ok miatt a gyűlölet és az erőszak elleni összefogásra van szükség, hiszen sok minden múlhat rajta" - jelentette ki Fischer.

Az alkotmánybírósági döntésről, amely szerint meg kell ismételni az ausztriai államfőválasztás második fordulóját, Fischer azt mondta, hogy ugyan fájdalmas, de hozzátartozik a demokratikus rendszerhez, ezért a határozatot tiszteletben kell tartani. Hozzátette: a választás tisztaságára vonatkozó kétséget ki kell zárni a következő voksolás alatt is.  "Feladataim ellátásakor mindig jó érzéssel töltött el, hogy Ausztria alkotmánya megbízható alap az államfői hivatal betöltéséhez" - mondta Fischer, utalva ezzel arra, hogy az államfőválasztás tavaszi kampányában többször is témaként merült fel a hivatali jogkör adta lehetőségek megkérdőjelezése.

Doris Bures, az osztrák parlament elnöke méltatásában kiemelte, hogy Fischer megtalálta a középutat, hiszen képviselte a hivatalából fakadó méltóságot, ugyanakkor közvetlen volt az emberekkel. "Nemcsak a többség államfője volt, hanem a kisebbségben lévők, a gyengék mellé is odaállt" - mondta Bures.

A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint az osztrák politikai élet szereplői közül a most leköszönt Heinz Fischerben bíznak leginkább az osztrákok. A tíz legmegbízhatóbbnak tartott szervezetet és személyiséget összegyűjtő listára a politikusok közül csak ő került fel.

A május 22-i államfőválasztáson szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt nyert, a voksok 50,35 százalékát szerezve meg, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert.

A választás második fordulóját az alkotmánybíróság határozata értelmében kell megismételni, mivel a bírák helybenhagyták a szavazatszámlálás érvényességét kétségbe vonó szabadságpárti beadványt. Az ismétlést várhatóan október másodikán tartják.

Mivel az új államfőt pénteken nem tudták beiktatni hivatalába, Doris Bures parlamenti elnök és két helyettese, Karlheinz Kopf és Norbert Hofer veszik át az elnöki teendők intézését.