Elmarad a Fed kamatemelése Trump miatt?

A korábbi piaci vélemények és a szavazatszámlálás alatti reakciók (USA részvény futures-ök) jelentős piaci turbulenciák várhatóak ma, illetve a következő napokban - kommentálta az eseményeket Trippon Mariann, a CIB Bank makroelemzője.
Napi.hu, 2016. november 9. szerda, 11:57
Fotó: Reuters

A következő hetekben derül ki, hogy a kampányígéretekből pontosan mi és hogyan valósul meg, egyáltalán nem biztos, hogy a legrosszabb forgatókönyv realizálódik, a következő időszak nyilatkozatai alakíthatják a hangulatot bármelyik irányba - véli az elemző.

Piaci pánik mögötti két fő okot lát. Egyrészt erős a félelem a teljes irányváltástól a gazdaságpolitikában és külpolitikában, a kiszámíthatatlanság miatt, ami globálisan destabilizáló hatással bírhat, másrészt pedig a kampány során nem körvonalazódott egy konzisztens gazdaság- vagy külpolitikai kép, a kaotikus ígéretek miatt.

Az elsődleges piaci reakció a kockázatkerülés erősödése volt. Trippon jelentős volatilitásra számít a főbb devizapiacokon és a részvénypiacokon is. Kérdésessé válhat a már csaknem biztosnak vélt decemberi Fed-kamatemelés, illetve az ezzel kapcsolatos várakozásokban is jelentős kilengésekre számít a következő néhány hétben.

A forint hajnalban az euróval szemben 305-ről 307,5-ig gyengült, majd kissé visszaerősödött - relatíve széles sávban ingadozik. További gyengülés nem zárható ki, de összességében pánikreakciókra nem számít. A volatilitás ugyanakkor a szokásosnál nagyobb lehet. Az állampapírpiacon szintén növekedhet az ingadozás, de visszafogottabb gyengülés várható - véli az elemző.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

realestate, 2016.11.09 12:08

Ennyit a sok károgó okostojásról akik a kamatemeléssel riogatnak már vagy egy éve... :PP
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html