Elmaradt a csoda Japánban

Az idei első negyedévben a vártnál jóval szerényebben nőtt a japán hazai össztermék (GDP) éves összevetésben - derült ki a japán kormány csütörtökön közzétett adataiból.
Domokos László, 2017. június 8. csütörtök, 08:24
Fotó: Reuters

A három hete ismertetett előzetes adat még arról szólt, hogy a gazdaság 2,2 százalékkal nőtt. A kormány csütörtökön ismertetett jelentése szerint a növekedés azonban jóval kisebb, 1 százalék volt.

A GDP ezzel már az ötödik egymást követő negyedévben nőtt, elsősorban az export és a lakossági fogyasztás bővülésének hatására.

Elemzők az idei első negyedévre nagyobb, 2,4 százalékos gazdasági növekedésre számítottak a tavalyi utolsó negyedévi 1,4 százalékos növekedés után.

A március végén lezárt három hónapban a GDP 0,3 százalékkal nőtt a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve, szerényebben a kormány néhány hete ismertetett becslésében szerepelt 0,5 százaléknál. A tavalyi utolsó negyedévben 0,4 százalékkal nőtt a GDP a tavalyi harmadik negyedévhez képest.

A japán GDP mintegy 60 százalékát kitevő lakossági fogyasztás a becsült 0,4 százaléknál szerényebben, 0,3 százalékkal nőtt. Összességében a hazai kereslet 0,1 százalékponttal erősítette a GDP-t a korábban becsült 0,4 százalékpont helyett.

HOZZÁSZÓLÁSOK