Már szavaznak az ukránok

Vasárnap helyi idő szerint reggel nyolc órakor (közép-európai idő szerint hét órakor) kinyitottak a szavazóhelyiségek Ukrajnában, és megkezdődött az elnökválasztás első fordulója.
Domokos László, 2019. március 31. vasárnap, 08:00
Fotó: Shutterstock

A szavazóhelyiségek este nyolcig várják a szavazásra jogosult ukrán állampolgárokat. A szavazólapokon 39 jelölt neve szerepel, ami rekordszámú a független Ukrajna történelmében.

A választásokon hivatalosan 35,6 millió ukrán választó vehet részt, ám ebbe beleszámolták a megszállt területeken - a Krím félszigeten, valamint a donyecki és a luhanszki szakadár "népköztársaságokban" - élőket is, ahol viszont nem rendezik meg a választást, így valójában körülbelül 30 millióan fognak részt venni a voksoláson. Csaknem 316 ezren jelentkeztek át más választókerületbe szavazni.

A központi választási bizottság a választásokra összesen 2344 külföldi megfigyelőt regisztrált 19 nemzetközi szervezettől és 17 országból. Orosz megfigyelők nincsenek közöttük, mivel az ukrán parlament februárban törvényt fogadott el, amely megtiltja, hogy orosz állampolgárok - mint agresszor ország polgárai - megfigyelőként részt vegyenek Ukrajnában az elnök-, a parlamenti és a helyhatósági választásokon.

Az előrejelzések szerint nem valószínű, hogy bármelyik jelölt is meg tudná szerezni a szavazatok több mint felét, ezért minden bizonnyal még egy fordulót kell rendezni három hét múlva, azaz április 21-én. A második fordulóba a két legtöbb szavazatot szerző jelölt jut be.

A legutóbbi felmérések alapján a legnépszerűbb jelölt Volodimir Zelenszkij humorista, színész és producer. Őt követi fej fej mellett Petro Porosenko jelenlegi államfő és Julija Timosenko volt kormányfő, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt jelöltje - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.03.31 10:25

Megint gratula a Napi.hu-nak!
Az, hogy az ukránoknák megkezdődött a választás, az hír a napin,de, hogy Szlovákiában befejeződött egy választás, arról csönd van.
Zuzana ?aputová lesz Szlovákia első női elnöke, orbánkormány minden furmánykodása ellenére.
A magyarok nem voltak vevők az orbáni bunkó sorosozásra.
Az első fordulóhoz hasonlóan Zuzana ?aputová ezúttal is fölényes győzelmet aratott a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járásban ? előbbiben több mint 80% felett végzett.
Tehát még a szavazó magyarok is mellette döntöttek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html