Előzgetnek a kínai városok a legdrágábbak listáján

Az infláció és az erős hazai valuta következtében egyre drágulnak a megélhetés költségei Kínában: a harminc legdrágább ázsiai város közül ma már 16 kínai.
NAPI, 2011. december 10. szombat, 18:57
Fotó: Napi.hu

Pekinget és Sanghajt tartják a két legdrágább kínai városnak az ott élő külföldiek - derül ki az ECA International nemzetközi tanácsadó cég MTI által is ismertetett, a héten publikált felméréséből. A megélhetés költségeit kifejezetten a külhoni lakosok szempontjából vizsgáló jelentésből kiderül: az elmúlt év során jelentős áremelkedést tapasztaltak a határokon túlról érkezők, akik elsősorban az inflációt és az erős jüant okolták a drágulásért. Legnagyobb mértékben az ingatlanárak, a lakásbérlés költségei nőttek, de az élelmiszerárak is drágultak, s az adók is magasak Kínában - panaszolták a külföldiek. Az általuk leggyakrabban vásárolt termékek és szolgáltatások ára egy év alatt kilenc százalékkal nőtt - becsli az ECA felmérése. Peking és Sanghaj idén először Hongkongot is maga mögé utasította, a honkongi dollár árfolyama ugyanis az amerikai dollárhoz van kötve, így annak relatív gyengesége olcsóbbá teszi a különleges igazgatású területet.

A drágulás a többi kínai nagyvárosban is érzékelhető, a délkelet-kínai Szecsuán (Sichuan) tartomány fővárosa, Csengtu (Chengdu) 21, az ország középső-keleti részén fekvő Hopej (Hubei) tartomány központja, Vuhan (Wuhan) pedig az előző évhez képest 20 helyet lépett előre a globális rangsorban.

A kontinens és a világ legdrágább városa a korábbi évekhez hasonlóan Tokió maradt. Az ázsiai rangsorban a fővárost három másik japán város, Nagoya, Yokohama és Kobe követi. Ezután Szöul, Szingapúr, Peking, Sanghaj, Hongkong következik, a top tízet a dél-koreai Puszan városa zárja. A harminc legdrágább ázsiai város közül ma 16 Kínában található, de globális összehasonlításban is drágának számítanak a kínai városok: Peking a 35., Sanghaj a 41., Hongkong az 58. a sorban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sirásó, 2011.12.11 12:42

"Legnagyobb mértékben az ingatlanárak, a lakásbérlés költségei nőttek, de az élelmiszerárak is drágultak, s az adók is magasak Kínában"
akkor ezek ezért özönlenek ide, itt nekik nem kell semmiféle közterhet fizetni, olcsó az ingatlan, vidáman dobnak oda egy házért 50-100 milliót, öket nem számoltatják el, és autozgatnak BMW X5, X6, audi Q7 stb autóikon, amit vidáman kifizettek a be nem fizetett áfából!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html