Eltűnt 50 ezer spanyol álláskereső

Márciusban 1,3 százalékkal, több mint 48 ezerrel csökkent a munkanélküliség Spanyolországban - közölte a spanyol munkaügyi minisztérium kedden.
Dzindzisz Sztefan, 2017. április 4. kedd, 11:12
Fotó: MTI/AP

A munkaügyi központokban nyilvántartott munkanélküliek száma 3,7 millió volt az év harmadik hónapjában, 392 ezerrel, 9,6 százalékkal kevesebb mint egy évvel ezelőtt márciusban. A tájékoztató szerint hét éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség ebben a hónapban, március pedig hagyományosan kedvező ebből a szempontból, mert a tavasz kezdetén bővülnek a foglalkoztatási lehetőségek.

A minisztérium kitért arra, hogy a legnagyobb mértékben a szolgáltatási szektorban és az építőiparban csökkent a munkanélküliség. Míg a mezőgazdaságban tovább nőtt az álláskeresők száma - írja az MTI.

Területi bontásban nézve az ország 17 autonóm közössége közül 16-ban lett kevesebb munkanélküli, számuk egyedül a Kanári-szigeteken nőtt márciusban.

Spanyolországban tavaly a munkanélküliségi ráta 18,6 százalék volt, 2015-ben 20,9 százalékon, 2014-ben pedig 23,7 százalékon állt.

A spanyol jegybank hétfőn közzétett legfrissebb jelentése szerint erre az évre 17,5 százalékos munkanélküliségi ráta várható.

A tavaly novemberben alakult spanyol kormány a ciklus végére a 20 milliós foglalkoztatottság elérését ígéri.

A spanyol statisztikai hivatal (INE) adatai szerint Spanyolországban 18,5 millió embernek van állása.

HOZZÁSZÓLÁSOK