Emiatt sok Ausztriában élő töröknek fájhat a feje

Feltehetőleg mintegy 28 ezer Ausztriában élő birtokol illegálisan osztrák és török állampolgárságot egyszerre, ezért az osztrák hatóságok megkezdték a gyanús esetek vizsgálatát - közölte kedden a Kurier című osztrák lap az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2017. július 18. kedd, 15:00
Fotó: MTI/EPA

Az Ausztriában élő törökök mintegy harmadának esetében vizsgálják meg, hogy legális-e a kettős állampolgárságuk, s amennyiben valakiről megállapítják, hogy nem törvényesen járt el, automatikusan elveszíti az osztrák útlevelét.

A török alkotmány módosításáról szóló, április közepén tartott népszavazáson több mint százezer Ausztriában élő török szavazhatott. A Die Presse című osztrák lap májusban azt közölte: a referendumnál derült ki, hogy több török származású osztrák rendelkezik egyidejűleg török állampolgársággal is. Az írás kitért arra is, hogy a török hatóságok együttműködésének hiánya miatt igen nehéz a helyzet átfogó felderítése.

Kiszűrnék a törvénysértőket

Az osztrák politikusok egy átfogó rendszer létrehozását szorgalmazzák, hogy kiszűrhetők legyenek a törvénysértők. A legutóbbi javaslatok szerint átmeneti időt biztosítanának az érintetteknek, hogy egyik állampolgárságukról lemondjanak, valamint eltekintenének a szankcióktól a hatóságoknál önként jelentkező illegális kettős állampolgárok esetében. Egyelőre azonban nem született konszenzusos politikai megoldás.

A tartományok külön vizsgálódásba kezdtek: az osztrák belügyminisztérium Karintia rendelkezésére bocsátotta a török választáson részt vevők tartományi listáját. A karintiai illetékesekhez egy névtelen feladótól adathordozón érkezett információk alapján az illegális kettős állampolgárságú személyek után kutatnak, és ezt a listát összevetik a belügyi tárca által megküldött választói jegyzékkel.

A legtöbb gyanús eset Bécsben van

Az egyik salzburgi lap egy névtelen informátorra hivatkozva azt írta, hogy a referendum óta többen keresik fel a török konzulátust, hogy lemondjanak török állampolgárságukról.
A legtöbb gyanús eset Bécsben fordul elő, ahol nagyjából 18 500 embert ellenőriznek. A bécsi bevándorlási osztály emiatt augusztustól megemeli munkatársainak létszámát.

Alsó-Ausztriában négyezer, Tirolban mintegy háromezer, Salzburgban 1900 és Burgenlandban nagyjából kétszáz esetet vizsgálnak. Vorarlberg tartományban eddig 16 embert szólítottak fel, hogy igazolja kettős állampolgárságának jogosságát. A lap becslése szerint Felső-Ausztriában és Stájerországban összesen hatezer emberről lehet szó, de hivatalos adatok ebből a két tartományból még nem érkeztek.

Kizárt a kettős állampolgárság - elvileg

Az osztrák jogban alapvetően kizárt a kettős állampolgárság lehetősége: aki osztrák állampolgárságot kap, annak le kell mondania eredeti állampolgárságáról, és fordítva. A kettős állampolgárság csak kivételes esetben megengedett, például ha valakinek állampolgárságot adományoznak. A tilalom betartását azonban eddig nem nagyon ellenőrizték, és a kettős állampolgársággal rendelkezők kiszűrésére nincsen országosan érvényes szabályozás.

Aki osztrák állampolgárságot igényel, annak ki kell jelentenie, hogy más állampolgárságot nem birtokol, azonban kijelentésének igazságtartalmát a hatóságok nem ellenőrzik. Továbbá Ausztriában nincsen országos lista arról, hogy hány Ausztriában élő török lenne jogosult részvételre törökországi szavazáson, illetve hány embertől vonták meg már osztrák állampolgárságát. Ausztriában a belügyminisztérium adatai szerint több mint 96 ezer török állampolgár él.

Akár ötezer eurós büntetést is kaphatnának

Wolfgang Sobotka belügyminiszter korábban arról beszélt, hogy ötezer euróig (mintegy 1,5 millió forintig) terjedő pénzbírsággal büntetnék Ausztriában az osztrák jogba ütköző török-osztrák kettős állampolgárságot. Alsó-Ausztriában pedig olyan intézkedéscsomagot jelentettek be, amely szerint akit kettős állampolgárságon kapnak, attól megvonják a szociális juttatást és a családi támogatás folyósítását, illetve ezek visszafizetésére is kötelezik.

Alsó-Ausztria tartományi vezetője már májusban bejelentette, hogy szigorúan lépnek fel az illegális kettős állampolgárokkal szemben és szankciókkal sújtják őket: megvonják a szociális juttatást és a családi támogatás folyósítását, illetve ezek visszafizetésére is kötelezik őket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix2, 2017.07.19 21:59

@gyurta:

Ki kezdte a terelést?
https://youtu.be/nDngDJVe2p8
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.07.19 21:34

@krix2: ,
Fogalmad sincs? Hogyan is lenne, hiszen azért vagy hogy a cikkről terelj.
Másoknak is követni kellene az osztrák eljárást!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.07.19 21:21

@krax:
Fejts ki bővebben, fogalmam sincs mit vartyogsz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.07.19 21:00

@krix2:
Felcsaptál vallástudósnak? Kevés vagy te ehhez.
Üdvözlöm az osztrák kormány döntését, javaslom ugyanezt a román kormánynak is. Egy külföldi ne szavazhasson a fejünk felett. sajna, hogy ehhez is idegen segítség kell mert nekünk ehhez is kevés az eszünk! Mi az hogy egy román állampolgár magyar állampolgári esküt tehet, akkor amikor otthon éli tovább a megszokott életét? Azok akik ilyen állampolgári esküt tettek, számomra nem állampolgárok, hanem a Fidesz manipulált szerencsétlen áldozatai!
Egyébként a levélszavazás maga a csalás!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krax, 2017.07.19 20:07

@krix2: "Angliában tömegesen bontják a keresztény templomokat, helyükre rendre mecset épül."

Sötét jobber, pont beletrafáltál egy elég ócska példába, ezek szerint erről sincs lövésed sem! Néz utána, hogy miért szerencsétlen nap a péntek 13 és akkor majd rájössz, hogy mekkora orbitális hülyeséget írtál le! Azért azt elárulom, hogy az Angolok azért annyira nem rajonganak a kereszténységért, mint te azt hiszed!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html