Rossz hírt kaptak a lengyelek

A lengyel vállalatok versenyképességét féltik a szakemberek attól, hogy régiós összehasonlításban a legtöbbet nekik kell fizetniük az elektromos energiáért.
Barabás Júlia, 2018. október 9. kedd, 12:26
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A lengyel ipar elvesztheti versenyképességét a régiós versenyben, ha a vállalatoknak továbbra is többet kell fizetniük az áramért, mint a szomszédos országokban működő cégeknek - derül ki a Jagelló Intézet elemzéséből, amelyet a Rzeczpospolota tekintett át.

A nagy áramfelhasználó vállalatok 69 eurót költenek egy megawattóra elektromos energiára, miközben Csehországban 57, Németországban pedig csak 38 eurót kell adniuk ugyanennyi áramért. Ez a különbség a következő években növekedhet. A kutatóintézet prognózisa szerint 2023-ban Lengyelországban 78 euróba fog kerülni az elektromos áram megawattóránként, míg Csehországban 68 euróba, Németországban pedig csak 48 euróba.

A legerősebben a vegyipart fogja sújtani ez a drágulás, de az acél- és az üveggyártók, a bányászat és a gépipar is megérzi a csapást. Költségeik emelkedése üzleti kapcsolataikon keresztül tova fog gyűrűzni a gyártási láncban, így rontani fogja az egész lengyel gazdaság versenyképességét.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK