Az építőipari ágazat nem szenved a koronavírus-járványtól Lengyelországban. Biztosan vannak olyan területek, amelyek egyáltalán nem érzik meg hatását, mi abba a szerencsés csoportba tartozunk, amelyben nem állították le a termelést. Ha más döntés születne, óriási gondjaink lennének - mondta a legnagyobb lengyel építési vállalat, a Budimex elnöke, Dariusz Blocher a Busainess Insider Polska szerkesztőségével folytatott beszélgetésben.

Vannak kisebb konfliktusok és pluszköltségek, főként azért, mert a hivatalok távolról dolgoznak, ami nem mindig jön jól, de ez nincs nagy hatással az üzletre - tette hozzá. A Budimex jelenleg 370 épületet épít nyolcezer munkással és 40 ezer alvállalkozóval. A cég vezetője elmondta azt is, hogy amikor a járvánnyal összefüggő első korlátozásokat bejelentették, az ukrán vendégmunkások egy része, minden ötödik dolgozójuk egyszerűen eltűnt.

Az építési anyagok ára emelkedik, dacára annak, hogy az olajjal kapcsolatos nyersanyagok, mint az aszfalt olcsóbb lett. A nagy játékosok, mint a Budimex, előre megkötött szerződésekkel biztosították a tevékenységükhöz szükséges építőanyagokat az egész évre. A munkafeltételeket a lehető legbiztonságosabbá tették, például növelték a távolságot az egymás mellett dolgozók között. Eddig semmilyen fertőzést nem jelentettek a 370 építkezésről.