Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Most, hogy megszületett a CEU döntése arról, hogy Bécsbe költözteti az USA-ban akkreditált programjait, tervez-e tenni valamit az Európai Néppárt (EPP) a Fidesszel szemben? - kérdezte az Európai Néppárt frakcióvezetőjétől, Manfred Webertől az Euronews kedden az Eurologus szerint, miután korábban többször hangoztatta, hogy két kérdésben nem hajlandók kompromisszumra: az oktatás-kutatás szabadságának és a civil szervezetek működési szabadságának a kérdésében.

Manfred Weber azt felelte, hogy már segített elindítani a jogállamisági vizsgálatot, amikor a hetes cikkes eljárást jóváhagyta az Európai Parlamentben. Kiemelte, hogy azon a szavazáson az egész ország ellen szavazott, nem Orbán Viktor vagy a Fidesz ellen.

Sérelmezte, hogy pártpolitikai célokra használják az Európai Parlamentben a jogállamisági vizsgálatot, és hangsúlyozta, hogy sok más problémára is figyelmet kellene fordítani Európában. Például az elmúlt hónapokban meggyilkolt újságírók ügyeit is ki kell nyomozni, Szlovákiában és Máltán.

A konkrét kérdésre azt felelte, hogy a CEU és a civiltörvény ügyében már zajlik a kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen, amely most az Európai Bíróság előtt van. Arra kéri az EU Bíróságát, hogy minél hamarabb hozzon döntést.

Azt is megígérte, hogy egy konkrét javaslatot fog előterjeszteni a Néppárt egy jogállamisági mechanizmusra, amelyik pártpolitikai érdekektől függetlenül fogja vizsgálni a jogállamiság helyzetét az Európai Unióban.

Weber kijelentését Ujhelyi István szocialista EP-képviselő botrányosnak nevezte:

A Fidesz által támogatott európai csúcsjelölt beismeri, hogy a magyar kormány bűnei miatt egy teljes nemzetet, egy teljes országot akart büntetni. Ez felháborító! Manfred Webernek haladéktalanul meg kell követnie a magyar embereket!

- írta lapunknak is elküldött közleményében.

Később a Népszavának is nyilatkozott az EPP politikusa:

Természetesen a lehető legnagyobb tisztelettel viseltetek a magyar nép és Magyarország iránt, és elismerem Magyarország hozzájárulását az európai építkezéshez. Botrányosnak tartom, hogy a magyar ellenzék szándékosan félreértelmezi a szavaimat, és megpróbálja mesterségesen megrongálni a magyar emberekhez fűződő kapcsolataimat. Ezt nem fogadom el.

A lap szerint a szerencsétlenül megfogalmazott kijelentésével valószínűleg arra akart utalni, hogy a 7. cikkelyes eljárást nem szabad pártpolitikai szempontoknak alárendelni.