Erdogan Németországba látogat

Szeptember 28-tól kétnapos állami látogatáson vesz részt Németországban Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki Frank-Walter Steinmeier német államfő meghívására érkezik az országba - írja az Index.hu az MTI nyomán.
Szász Péter, 2018. augusztus 7. kedd, 19:11
Fotó: AFP

Steinmeier hivatalának tájékoztatása szerint Erdoğant katonai tiszteletadással fogadják a berlini Bellevue-palotában, majd fogadást tartanak a tiszteletére. A látogatás teljes programja még nem készült el.

Erdogan várhatóan Angela Merkel kancellárral is találkozik majd. Az még nem ismert, hogy a politikus - aki miniszterelnökként több mint tízszer, államfőként pedig kétszer tett már hivatalos látogatást Németországban - mond-e majd beszédet németországi törökök előtt.

Steinmeier már a júniusi törökországi elnökválasztás előtt jelezte, hogy a két ország közötti szoros kapcsolatokra tekintettel meghívja a következő török államfőt, akárki nyeri is majd meg a választást.

Erdogan látogatása jóval az időpont bejelentése előtt közéleti vitához vezetett Németországban, többek között azért, mert a politikus korábban Németországban tömeggyűléseken felszólította a németországi törököket, hogy ne illeszkedjenek be a németek közé.

Heiko Maas német külügyminiszter egy minapi nyilatkozatában kiemelte, hogy Erdoğan látogatásán a kapcsolatokat terhelő valamennyi téma napirendre kerül majd, így például a Törökországban fogva tartott német állampolgárok és a Szíria kurdok lakta északi területein folytatott török katonai műveletek ügye.

Németországban él a legtöbb határon túli török, a közösség nagyjából hárommilliós. Hozzávetőleg egymillió kurd is él Németországban, a közösség képviselői jelezték, hogy nagyszabású demonstrációval tiltakoznak majd Berlinben Erdogan politikája ellen.

A kép forrása: AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK