Jön kétmillió menekült vagy csak blöfföl Erdogan?

A 2015-ös után több százezres vagy akár milliós bevándorlási hullámmal fenyegette meg Recep Tayyip Erdogan török államfő Európát, ám nem biztos, hogy tényleg megnyitná északnyugat felé a határokat. Mi szól mellette és mi szó ellene?
Komócsin Sándor, 2019. október 11. péntek, 11:33
Fotó: Reuters

Recep Tayyip Erdogan török államfő megfenyegette Európát, hogy "megnyitja a kapukat", amelyeken át szíriai menekültek tömegei áraszthatják el az öreg kontinenst, ha az EU elítéli a török offenzívát a Szíria északi részén élő kurdok ellen. Erdogan nem először szól be az uniónak, és jelenleg nagyobb az esélye annak, hogy be is tartja a szavát, mint valaha. Ugyanakkor az is lehet, hogy csak blöfföl - véli Leonid Bershidsky, a Bloomberg publicistája.

A török-EU kapcsolatokat a menekültek ügyében a 2016. márciusi egyezmény rendezi, ami lehetővé teszi, hogy visszaküldjék Európából Törökországba azokat a bevándorlókat, akik semmilyen papírral nem tudják igazolni a személyazonosságukat. Az egyezség része, hogy az Európai Unió hárommilliárd euró támogatást utalt át 2018 végéig, amelyből elsősorban az gyermekek iskoláztatását finanszírozzák.

Rendet tenni

Ez a megállapodás lehetővé tette, hogy megelőzzék a 2015-öshöz hasonló kaotikus, milliós menekülthullámot a polgárháború sújtotta Szíriából, illetve más közel-keleti és afrikai országokból. Ugyanakkor a visszafordítási lehetőségből, nem sok jött ki: a potenciális bevándorlóknak csupán két százalékát küldték vissza a görög szigetekről Törökországba. Ennek az az oka, hogy érkezők már partot érésük helyszínén, azonnal benyújtják menekültkérelmüket, hogy elkerüljék a visszafordítást. Így viszont a görög hatóságok képtelenek feldolgozni a nyakukba zúduló kérelmeket, ezért csigalassúsággal folyik az adminisztráció és 30 ezer menekült torlódott fel a menekülttáborokban.

Ugyanakkor a visszafordításnak nincs is túlságosan nagy jelentősége: miután Törökország tűrhető körülményeket tud biztosítani saját menekülttáboraiban, míg a görög központokban áldatlan állapotok uralkodnak, nem sietnek tengerre szállni az Európára kacsintgató menekültek. Törökországban 3,7 millió szíriai menekült torlódott fel, Erdogan azt állítja, hogy a török kormány 40 milliárd dollárt költött árjuk, miközben az EU-tól és más nemzetközi forrásokból összesen csak hétmilliárdot kapott.

Nem újdonság

A török államfő már 2016-ban elkezdett fenyegetőzni azzal, hogy megnyitja a határokat, mert úgy gondolta, hogy a hárommilliárd eurós támogatás részletei nem érkeznek meg elég gyorsan. A fenyegetések az elmúlt időszakban gyakoribbak lettek, mivel a szíriaiak - akik csak védelmet kaptak, nem menekültstátuszt - egyre népszerűtlenebbé válnak a gazdasági gondokkal küszködő helyi lakosság körében. Törökország júliusban felfüggesztette a visszafogadási procedúrát, válaszul arra, hogy az EU szankciókat léptetett életbe, mivel a törökök Ciprus környékén vitatott státuszú vizek alatt kezdtek gázkutak fúrásába.

Összességében akárhogy is nézzük, Erdogannak meg kell szabadulnia legalább a szíriaiak egy részétől - ismeri el a Bloomberg publicistája. Ugyanakkor nagyon úgy tűnik, hogy nem Európa felé tolnák a menekülteket a törökök, hanem dél felé. Az ankarai kormány, úgy döntött, hogy kétmillió menekültet telepít egy "biztonsági zónába" a török-szíriai határ közelébe. Erdogan és a török kormány állítja, ez azzal jár, hogy a kurd katonai erőket vissza kell szorítani 30 kilométerre a határtól, ezért a jelenlegi török offenzívának két célja van: visszaszorítani az ellenséges kurdokat a határ körzetéből és kiszorítani a szíriaiakat a török területekről.

Ez a terv persze nem tetszik az emberjogi szervezeteknek - végül is nem megoldás, hogy az egyik humanitárius katasztrófa helyébe egy másikat teszünk. Az Európai Unió is megfedte Ankarát a lépés miatt, bár ez már csak az offenzíva elindítása után került elfogadásra szerda este, mert a magyar kormány és külügy - bár korábban tagadta, végül elismerte -, hogy megvétózta az eredeti szöveget, dacára annak, hogy már az uniós vitán is felmerült az offenzívával járó Európát fenyegető migrációs veszély megnövekedése.

A NATO-tagállam Törökország ellen azonban aligha fognak keményen fellépni szövetségesei, így az európai nyilatkozat, amely elítéli a katonai beavatkozást, várhatóan nem követik majd tettek.

Dél felé tolja

Szóval Erdogan inkább dél felé szorítja a menekülteket, mint északnyugat felé. A török kormány korábban is ezt tette: akik elmulasztották, hogy regisztráltassák magukat a hatóságoknál, azokat az ország déli részébe telepítették. A Szíriából elfoglalt területek új helyet fognak kínálni nekik. Ha az ankarai vezetés úgy döntene, hogy hajókra teszi és Európába utaztatja a menekülteket, akkor válaszul az EU kitehetné Törökországot az EU-s vámunióból, ami nagyot ütne az amúgy sem túl acélos állapotban lévő török gazdaságon. Ráadásul az unió amúgy is visszafordítaná a hajókat.

Törökország végül is nem sokat tett azért, hogy megakadályozza azokat a távozókat, akik embercsempészek segítségével önként elindultak Európa felé. A nyár óta több menekült érkezeik az Égei-tengeren (két éve a legtöbb), ám ez még kezelhető, és akik azon gondolkodnak, hogy indulnának, azok tudják mi vár rájuk: borzalmas körülmények a görög szigeteken és végeláthatatlan menekültügyi adminisztráció.

A Bloomberg cikkírója összességében úgy látja, hogy a EU-török visszafordítási megállapodás meghozta az eredményét: valamelyest visszatartotta a bevándorlást, és ez elég is. Semmi szükség arra, hogy az EU-nak ragaszkodjon ehhez. Erdogannak enélkül is megvan minden oka arra, hogy feladja az unió zsarolását: az európai gazdasági kapcsolatok nélkül nincs esélye rá, hogy megállítsa országa romló gazdasági helyzetét, amely végső soron a hatalmát is fenyegeti.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2019.10.11 19:49

Jöhetne mert van náluk.
Pontosabban tőlük is jöhetnének.
De a menekülő kurdok biztosan jönni fognak.
Nem hihető az, hogy a menekülő kurdok Törökországban keresnének menedéket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nyomasek bobo, 2019.10.11 16:59

@na4:

"Hadihajókat kivezényelni, tengeri blokád, tűzparancsot kiadni!"

haggyad mán, elég ide a mi 170 kilométernyi kerítésünk, pár millió soros-migráncs-Brüsszel plakát, és minden faxa. így csinálja évek óta a fe-csuti vajda.

aztán ha tényleg eljő 200 millió feka és a krerítés széttépése után megindulnak északra, tehát már sanszos, hogy a seggünket 200 fő/kopf migráncs fogja használni, a felcsúti és bandája az ér-forsz ván géppel és 60 tonna arannyal fog rekatta mód repülni dubajba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

frikazojd, 2019.10.11 16:20

A lényeg az hogy Szíjártó tapsikol hozzá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

egyvilag, 2019.10.11 15:57

Két dolog: 1) Háborút indítani mindig is divatos húzás volt a belpolitikai helyzet megszilárdítására. (Lásd Rómától Putyinig); 2) Blöff vagy sem, arra mindenesetre elég lesz, hogy Európa effektíve befogja.

Meg még egy: egy alapos kis összefoglaló általában a háborúról, arról, hogy a politikai konfliktusok kapcsán hogyan manipulálják a népet, és hogy mit lehet tenni egy békésebb világért:

http://egyvilag.hu/temakep/077.shtml
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ilsi, 2019.10.11 15:00

Az EU ébredjen föl! Nem 3 millió jön, hanem 300!
Európa kirabolta Afrikát, hozza a klímakatasztrófát - ezt apró pénzzel nem lehet megúszni!
OPEvárosahegyen ORSZÁGOS PECH ÉS BALEKSZÖVETSÉG (OPeBaSzö)
-Magyarország hegyen épült város ? mondta, miután lenézett irodája teraszáról, a várból, Pestre. -Mutassuk meg, milyen a magasabb rendű élet és a keresztény szabadság!
A győri polgármester megmutatta.
Hogy én eddig mekkora tévhitben éltem!
-Nem példaértékű. - mondta a nagyasszony.
Persze, a példaértékű az, ha úgy csinálják, hogy az ne pattanjon ki!
-S. képviselő (ne tanuld meg a nevét) sem példaértékű: rossz címre adta le a 20 millió kenőpénzt. Példaértékű: azt kendd meg, akit kell!
-A győri olimpikon, tekintve a lányok számát, úgy látszik, új olimpiai ágban állított föl rekordot.
-?Olimpikon?? Másik tévhitem!
Úgy tűnik, ma már ez inkább nemzeti propaganda, drog, csalás és sikkasztás.
-Ahogy a Biblia új kiadását lapozgattam, nem kis meglepetésemre ezt találtam:
SODOMA ÉS GOMORA ÉS GYŐR (Móz.I.18.20)
-Kpecér, de nem hazaáruló! - így az egyik fideszes.
Lopott jószág, magyar föld árulása az Audinak ?iparfejlesztési segítség?? Magyar állampolgárság árulása külföldieknek, pénzért, pedig az EU árulása, mert az új ?magyarok? úgyis húznak Nyugatra.
-Betiltják a Civil Rádiót, mert kevés magyar nótát sugároz.
Hát mért nem adják le neves politikusaink kedvenc dalait:
Orbán: Én vagyok a falu rossza egyedül
Nem vagyok én már, aki voltam
Borkai: Minek a szőke én nékem,
Hogyha a barnát szeretem?
Rogán: Hogyha ír majd édesanyám
Szijjártó: Egy kicsi ház van a domb tetején
Hende Cs.: Ki a huszár, ha én nem
Kósa L.: Nem loptam én életembe'
Csak egy csikót Debrecenbe'
Simicska: Nem én lettem hűtlen hozzád,
Te csaltál meg engem.
-Übereli Brandenburg-ot: ott a házaktól csak 1000 méterre lehet szélkereket telepíteni, nálunk Pesttől 300 km-re (Ausztriában).
-Új pénznemünk: a krumpli. (Volt már 1 tocsik, 1 kulcsár, 1 princ - az egészbanklopásnál).
A Rózsa Sándor Magyar Nemzeti Bank bezúzza összes forintbankóját és pincéit krumplival tölti föl.
-Brazil bororo népmese: a szegénylegény egy szem búzát kakasra cserél, majd azt egy disznóra, a disznót egy ökörre...
Brazil népmese? Magyar! A legény meg egy szegény gázszerelő...
-Örök titoktartásra kötelezik a tanárokat, mire ők virágnyelvre tértek át: Bizony, gyerekek, a pásztorok fizetése István király alatt alig 100 ezer tallér volt, ebből hogy vehettek zöldséget, tüzelőt, gatyát? Össze is gyűltek a vár alatt protestálni, de a király lekiabált hozzájuk: Takarodjatok, mert azt is elveszem tőletek!
-A 81 méterre lemerülő magyar hölgy világbajnok lett.
Bakfitty! Próbáljon meg ellenzéki polgármester lenni!
-Évek óta nevezem a kelenföldi vasútállomást múzeumnak: 100 év óta semmi változás. De most: az épület kiürítve - tényleg múzeumnak rendezik be! (Feleségem: Hagyd abba a jövendölést, mert minden bejön!)
-A ?Mindszenty József Bíboros? tér nekem nem tetszik.
Legyen a neve ?Ej Mi A Kő Tyúkanyó Kend? tér.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html