Erős üzenet: ideiglenesen lezárnák Schengent a magyar határon is

Az Európai Unió tagországainak egy napra le kellene zárniuk a schengeni határaikat, hogy demonstrálják, egyebek mellett milyen előnyökkel jár az uniós tagság, és az emberek megtanulják értékelni az övezeten belüli vízummentes utazást - jelentette ki Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök.
MTI, 2016. október 11. kedd, 12:29
Fotó: Reuters

"A határok egy napra történő lezárása megmutatná az embereknek, mit jelent két órát várakozni arra, hogy beléphessenek Olaszországba vagy Spanyolországba, és az, hogy mindenhol ellenőrzések vannak. Egyetlen nap, hogy megtapasztalják, milyen lenne kikerülni Európából" - fogalmazott a kormányfő egy hétfői párizsi konferencián.

"Borzalmas, amit javaslok, de arra jó lenne, hogy az állampolgárok megértsék, milyen előnyökkel is jár az uniós tagság" - mondta.

A Politico brüsszeli hírportál tájékoztatása szerint felszólalásában Bettel a Brexit kapcsán hangsúlyozta, hogy az EU-nak határozottnak kell maradnia, és ragaszkodnia kell ahhoz, hogy az egységes belső piachoz való hozzáférés érdekében London fogadja el a személyek mozgásának szabadságát, a kettő ugyanis elválaszthatatlan egymástól.

Európa nem lehet a la carte menü, amelyből az ember kiválasztja a számára hasznos részeket, a többit pedig figyelmen kívül hagyja. "Nem a Facebookon vagyunk, ahol van +bonyolult kapcsolatban+ státus" - szögezte le a luxemburgi miniszterelnök.

Az Egyesült Királyságban június 23-án tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A részt vevő brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ablakzsiraf, 2016.10.11 13:04

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html