Erre vágynak a németek

A németek többsége a „Jamaica-koalíciót szeretné”, vagyis a megkérdezettek 57 százaléka nagyon jónak, vagy jónak tartaná a pártoknak a jamaicai zászló színeivel megegyező színei alapján (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) elnevezett koalíciót – derült ki az ARD Deutschlandtrend című, csütörtökön ismertetett felmérése eredményeiből.
Domokos László, 2017. október 12. csütörtök, 21:31
Fotó: AFP

A Jamaica-koalíciót a válaszadók 40 százaléka kevésbé jónak, vagy egyenesen rossznak minősítette. A megkérdezettek háromnegyede azt gondolja, hogy megvalósul ez a négypárti koalíciós felállás, ugyanakkor 21 százalékuk nem gondolja ezt.

A felmérés szerint a németek 61 százaléka helyesli, hogy Angela Merkel hivatalban lévő kancellár további négy évig lássa el tisztségét. 2013-ban ez az arány még 71 százalékos volt - írta a 24.hu az MTI híre alapján.

A kormányalakítási tárgyalások várhatóan a jövő héten indulnak.

A liberális FDP elnöke, Christian Lindner ugyanakkor óva intett a jövő heti koalíciós tárgyalásokhoz fűzött túlzott elvárásoktól. Nyíltan megmondom, nem tudom, hogy mindez kormányalakításhoz vezet-e - mondta a pártelnök az IG BCE szakszervezet szövetségi kongresszusán Hannoverben. Amennyiben egy új koalíció lényegében csak azt folytatná, amit a nagykoalíció eddig csinált, akkor csak azt mondhatom, hogy nem velem - hangsúlyozta Lindner, aki szerint ebben az esetben ellenzékbe vonulni nem lenne elítélendő dolog, hanem a politikai felelősségvállalás része.

Kép forrása: AFP/Odd Andersen

HOZZÁSZÓLÁSOK