Érvényes lehet az alkotmányellenes népszavazás

A szavazásra jogosult boszniai szerbek mintegy 56-60 százaléka adta le voksát vasárnap, így feltehetően érvényes lesz a köztársaság napjának kijelöléséről szóló népszavazás Bosznia-Hercegovina főként szerbek lakta országrészében, a boszniai Szerb Köztársaságban
MTI, 2016. szeptember 25. vasárnap, 22:56
Fotó: Reuters

A nem hivatalos végeredmények 48 órán belül várhatók, akkor derül ki, hogy az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele azonos választ adott-e a feltett kérdésre, azaz hogy eredményes volt-e a referendum. A kérdés úgy hangzott: Szeretné-e, hogy január 9-e legyen a köztársaság napja.

Az 1,22 millió szavazásra jogosult 7 és 19 óra között adhatta le voksát vasárnap. A Nezavisne Novine című napilap információi szerint a voksolók elsöprő többsége igennel szavazott.

Az országrészben annak ellenére rendeztek referendumot, hogy a boszniai alkotmánybíróság diszkriminatívnak és alkotmányellenesnek nevezte a kezdeményezést, és annak elhalasztását követelte.

A boszniai Szerb Köztársaságban január 9-ét tartják a köztársaság napjának, a boszniai szerbek ugyanis 1992. január 9-én próbáltak meg elszakadni Bosznia-Hercegovinától, ezt a törekvésüket azonban nem koronázta siker. Ugyanakkor ez volt az 1992-1995-ös boszniai háború egyik közvetlen kiváltó oka. A több mint százezer halálos áldozatot követelő háborút lezáró daytoni békeszerződés Bosznia-Hercegovinát két, nagy önállóságot élvező országrészre osztotta: a terület 51 százalékát kitevő, bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra és a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra.

A boszniai alkotmánybíróság döntése értelmében a népszavazás témája, illetve a köztársaság napjának ünneplése azért diszkriminatív és alkotmányellenes, mert majdnem egybeesik az ortodox szerb karácsonnyal, így voltaképpen kizárja az ünneplésből a szintén az országrészben élő katolikus horvátokat és a muzulmán bosnyákokat.

Huszonnégy éve, a boszniai háborút előidéző népszavazás óta ez volt ez első referendum az országban.

Az országrész törvényhozása a népszavazás után várhatóan elfogadja az ünnepekről szóló új törvényt, amely a bejelentések szerint nem lesz diszkriminatív, ugyanakkor - a népszavazás eredményétől függően - tartalmazza majd a köztársaság napját is.

Háborúval fenyegette meg a boszniai szerbeket egy volt polgárháborús muszlim katonai parancsnok, jelenleg pártvezető, ha a hét végi referendumon ünnepnappá nyilvánítják január 9-ét, a helyi szerbek elszakadási törekvésének szimbolikus dátumát. Erről bővebben itt olvashat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rakovszky, 2016.09.26 10:58

Akkor ez egy új úticélt adhat a migránsoknak: Bosznia-Hercegovína, ahol a szerbek ellen harcolhatnak a hittestvéreik támogatása űgyén.
Ha nyernek, akkor kinyílik egy új útirány: Az adrián át Olaszországba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html