Ez lehet Brüsszel újabb nagy dobása

Az EU és Ausztrália is mielőbb szeretné lezárni a tárgyalásokat, amelyeket egy kétoldalú kereskedelmi egyezményről folytatnak. Canberra azért harcol, hogy minél több mezőgazdasági terméket adhasson el az uniónak.
Domokos László, 2019. augusztus 14. szerda, 11:25
Fotó: Napi.hu

Szeretnénk jobb hozzáférést biztosítani az ausztrál vállalkozásoknak az EU-hoz. Néhány egyedi feltételt is szeretnénk biztosítani a termelőiknek - mondta az ausztrál kereskedelmi miniszter.

Sikeres megállapodás esetén az EU 400 terméknevet védelem alá venne, mint például a fetát vagy a gorgonzola sajtot - számolt be az Euronews.

A kétoldalú kereskedelem értéke több mint 45 milliárd euró évente. Ebből mintegy 19 milliárd eurónyi a termékek és 20 milliárd eurónyi a szolgáltatások értéke.

Miután megkötik a megállapodást, akár 37 százalékkal több termék és 8 százalékkal több szolgáltatás cserélhet gazdát.

A vámok eltörlése és az ausztrál kormányzati tenderekhez hozzáférés előnyös lehet több európai vállalkozás, különösképp a vegyi, az elektronikai a fémszektor és a gépgyártás számára. Az Európai Bizottság jövendő elnöke, Ursula von der Leyen is szeretné mielőbb lezárni a tárgyalásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

intermezzo, 2019.08.14 15:09

Azért én megkérdezném az ausztrál miniszterelnököt,h mi fontosabb számukra : az EU-val kötendő szabadkereskedelmi megállapodás v BoJo brexites UK-ja?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html