Új uniós adót vezetnének be

Németország és Franciaország hétfőn egyeztet egy új közös javaslatról, amely értelmében EU-s tranzakciós illetéket vezetnének be - írta a Süddeutsche Zeitung híre alapján a Portfolio.hu.
Domokos László, 2018. december 3. hétfő, 12:36
Fotó: Napi.hu

A közös javaslat részleteiről a mai brüsszeli pénzügyminiszteri csúcson egyeztetnek - írta a portál.

Az EU-s szintű tranzakciós illeték a francia modellt használná a javaslat szerint, melynek lényege, hogy a belföldi, 1 milliárd euró feletti piaci kapitalizációjú vállalatok részvényeivel végrehajtott tranzakciókra vetnek ki illetéket.

Az illeték mértékéről egyelőre nincs szó, az eszközosztályonként eltérő lehet. A francia modellben eredetileg 0,2 százalékos általános kulcsot használtak a részvénytranzakciókra, majd azt 2017 elejétől 0,3 százalékra emelték.

Azok az országok, melyek bevezetik az adót, az illetékbevételeket egy közös eurózónás költségvetés megalapítására fordíthatják, illetve arra is felhasználhatják, hogy az EU-s befizetési kötelezettségüket teljesítsék ebből. A javaslat a 2021-2027-es pénzügyi ciklusban vezetné be az adót, 2020-ban szavazhatnak erről - írta a német napilap.

Bár a magyar tranzakciós illeték nevében és szellemében hasonló a mostani EU-s javaslathoz, csak a pénzforgalmi tranzakciókra vonatkozik, az értékpapír-piaci tranzakciókra nem.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.12.03 13:55

A hülye politikus csak ezt tudja - pénzt lenyúlni másokról. Meg lesz atz eredménye: hanyatt homlok menekülnek majd a cégek az EU-ból. Hülyék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html