EU-csúcs: a bankok garanciát követelnek

Patthelyzet alakult ki az átfogó euróövezeti mentőcsomagról szóló tárgyalásokon a bankok képviselői és az euróövezeti szakemberek között - a felek egyelőre nem tudnak megállapodni a görög adósságleírás magánbefektetői részvételének módjáról és mértékéről - jelentették a tárgyalásokat jól ismerő források a Dow Jones-nak.
MTI-Eco, 2011. október 26. szerda, 18:44
Fotó: Napi.hu

Az egyik forrás szerint egyre közelebb a megállapodás a leírás 50 százalékos mértékét illetően, de a bankok garanciát követelnek az áldozatvállalásért cserébe.

A korábban kiszivárgott megállapodástervezet szerint a görög állampapírok névértékének 15 százalékát készpénzben kapnák meg a bankok, míg 35 százalékot új, 30 év lejáratú, 6 százalékos fix kamatozású görög államkötvényben.

A részvevők bizakodnak
Óvatos derűlátással nyilatkoztak az EU tagországainak állam- és kormányfői szerda este találkozójuk előtt az euróövezeti adósságválság megoldását célzó  stratégia megszületésének esélyeiről. A megszólalók azt hangoztatták, hogy még számos nyitott kérdést meg kell oldani. Mmindenki azzal az eltökélt szándékkal érkezett a találkozóra, hogy kompromisszumra jussanak az átfogó megoldás érdekében. A munkát még nem fejeztük be, egész sor problémát meg kell még oldani - mondta Angela Merkel német kancellár, míg az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportját is képviselő Jean-Claude Juncker úgy fogalmazott: azt várja a találkozótól, hogy - bár nem rendez minden részkérdést - hatékony döntéseket hoz, és egyértelműen meghatározza a követendő irányvonalat.

A hírügynökség értesülései szerint a bankok nem látják biztosítottnak, hogy az új papírokat kifizeti Görögország, így azt várják, hogy az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kapacitásainak terhére az euróövezeti államok vállaljanak garanciát ezekre az értékpapírokra.

Egy forrás elmondta: valószínűtlen, hogy a szerdai csúcson számszerűsítenék az EFSF kapacitásbővítésének mértékét. E kérdésben novemberben születhet végleges döntés, előbb a görög adósságleírásról kell megállapodni, és utána ki kell deríteni, ki hajlandó részt venni az akcióban.

A tárgyalásokat nehezíti, hogy egy tényleges államcsődnek minősülő forgatókönyv elkerülése érdekében a két félnek, a bankoknak és az euróövezeti szakembereknek meg kell állapodniuk, hogy a pénzintézetek önként vállalják a leírást. Egy tényleges, akár részleges államcsőd, amelyet kötelező érvénnyel jelentenének be, több évre megnehezítené Görögország visszatérését a tőkepiacokra, illetve ellehetetlenítené, hogy a görög bankok - görög állampapírjaik ellenében - likviditáshoz jussanak az Európai Központi Banknál.

A mintegy 450 bank nevében egy érdekképviseleti szervezet, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) tárgyal.

HOZZÁSZÓLÁSOK