Ezek a legnépszerűbb gyümölcsfajták a kontinensen

Az EU őszibarack-ültetvényeinek több mint 40 százalékán sárga húsú őszibarackot termesztettek 2017-ben, a kajsziültetvények szintén több mint 40 százalékán pedig a korai kajszifajták domináltak. Az almafajtáknál a Golden Delicious fajta a legelterjedtebb, az ültetvények 15 százalékán termesztették - írta az Agrárszektor.hu.
Domokos László, 2019. február 25. hétfő, 06:40
Fotó: Napi.hu

Az őszibarack-ültetvények 43 százalékán sárga húsú őszibarackot termesztettek az unióban 2017-ben - derül ki az Eurostat adataiból. Az ültetvények több mint 35 százalékán a sárga húsú nektarin dominált, a fennmaradó területen pedig lapos barackot és fehér húsú őszibarackot, valamint nektarint termesztettek.

Az uniós kajsziföldek 42 százalékán a korai fajták voltak a jellemzőek, kicsit kevesebb mint 40 százalékán középkorai fajtákat termesztettek, a maradék ültetvény pedig korai és késői fajtákból állt - írta a portál.

Az EU körteültetvényein 32 százalékkal a Conference fajta dominált, míg 26 százalékán körülbelül fele-fele arányban az Abate és a William fajták osztoztak, a körteültetvények legnagyobb részén azonban egyéb fajtákat termesztettek.

Bár az almafajták közül a Golden Delicious a legelterjedtebb fajta, még így is csak az ültetvények 15 százalékán termesztették ezt, 10-10 százaléka a területnek Idared és Jonagold/Jonagored fajtákkal volt beültetve, a fennmaradó ültetvények 65 százalékán azonban egyéb fajtákat termesztettek.

HOZZÁSZÓLÁSOK