Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság (EB) migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős biztosa (képünkön) szerdán a testület sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy az EU jelentős előrelépéseket ért el, az EU-török megállapodás kézzelfogható pozitív eredményeket hozott, a menekültáradat drasztikusan visszaesett (a 2015 októberi napi 7000 és a tagállamok által elfogadott egyezmény végrehajtását megelőző hónap 1700 feletti napi áradatához képest június óta napi 85-re), de még sok tennivaló áll a tagállamok előtt - mutatott rá. A migrációs megállapodás keretében eddig 578 illegális határátlépőt szállítottak vissza Görögországból Törökországba.

A tagállamok nagyobb elszántságának köszönhetően csak szeptemberben több mint 1200 áthelyezés történt, ami azt mutatja, hogy ha van politikai akarat, akkor működhet a rendszer. Ebből viszont minden tagállamnak ki kell vennie a részét - Görögország is csak így tud előrelépni - jegyezte meg.

Az EU-török megállapodás folyamatos végrehajtása és ennek nyomán a menekültáradat drasztikus visszaesését látva, a bizottság nem látja szükségét a jelenleg érvényes ideiglenes határzárakra vonatkozó tanácsi ajánlás módosításának. Az ajánlás szerint november 12-én jár le a hat hónapos javasolt ideiglenes időtartam, ekkor születhet döntés az ideiglenes határellenőrzések meghosszabbítására. A végső cél azonban az, hogy a schengeni övezet működése minél előbb visszatérjen a normális kerékvágásba.

Eddig összesen 5651 menekültet helyeztek át, Görögországból 4455-öt, Olaszországból pedig 1196-ot. A Görög Menekültügyi Szolgálat és a tagállamok segítségével lehetségessé válna a maradék, mintegy 30 ezer Görögországban lévő menekült áthelyezése is a következő évben - jegyezte meg.

A 2015 júliusában elfogadott mechanizmus keretében a 22 504 személyből eddig 10 695-nek sikerült biztosítani a legális áttelepítését. Ezen felül 1071 szíriai menekültet telepítettek át Törökországból június és szeptember 27-e között, ezzel pedig az EU-török egyezmény keretében áttelepítettek száma elérte az 1614 főt.

Az uniós jog nem opcionális

Avramopulosz a magyar népszavazással kapcsolatban is kapott két kérdést. Az egyikre adott válaszában hangsúlyozta az EU jog nem opcionális, az Európai Tanácsban (a tagállamok állam- és kormányfői testületében) korábban meghozott döntés minden tagállam számára jogilag kötelező érvényű. (Ezt nem csak Magyarországgal kapcsolatban mondta, már az általános felvezetőjében is hangsúlyozta - a szerk.)

A biztos ehhez azt is hozzátette, hogy a bizottság teljes mértékben tiszteletben tartja, hogy a magyarok miről szavaznak és hogy döntenek, az EB-nek nem áll szándékában beavatkozni a magyar belügyekbe. Avramopulosz továbbá azt is elmondta, értelmezésük szerint a magyar népszavazás a jövőbeli döntésekre vonatkozik.

Egy másik, szintén a magyar népszavazásra utaló kérdésre válaszolva a biztos hangsúlyozta: a népszavazás illetve annak következménye miatt nem a bizottságnak kell aggódnia, ez az állampolgárok gondja és felelőssége. Magyarországon demokrácia van, amely megfelelően működik, és biztos abban, hogy "a magyarok ésszerűen és felelősségteljesen fognak szavazni - jegyezte meg.

Avramopulosz szerint a bizottság továbbra is ragaszkodni fog az értékalapú politikához, "ezen értékek némelyike pedig jogi kötelezettségeket is jelent, amelyeket minden tagállamnak tiszteletben kell tartania".

Újabb 600 millió euró Törökországnak

A biztos bejelentette, hogy az Európai Bizottság két, összesen 600 millió euró értékű közvetlen támogatást hagyott jóvá szíriai menekültek egészségügyi ellátásának és oktatásának támogatására és a törökországi fogadó közösségek számára. Idén márciusban az EU több mint 2 milliárd eurónyi forrást mobilizált a Törökországban lévő menekültek számára elkülönített menekültügyi eszköz 3 milliárd eurós összköltségvetéséből. A most jóváhagyott 600 millió euróból 300-300 millió euró megy egészségügyre illetve oktatásra, a teljes összeget pedig az Európai Bizottság által július végén elfogadott 1,415 milliárd eurós rendkívüli intézkedésekre megítélt keretéből folyósítják.

Az összeget a török hatóságok (egészségügyi és oktatási minisztérium) működési költségeire illetve a szíriai menekültek és gyerekek kötelező egészségügyi és oktatási szolgáltatásokhoz való hozzáférésének biztosítására fordíthatják. Az oktatásra biztosított keret 500 ezer szíriai diák számára biztosíthatja az oktatást török nyelven - olvasható a bizottsági közleményben.

Avramopulosz szerint az EB a török vízummentesség ügyében (aminek kikényszerítése miatt többször is megzsarolta Törökország az EU-t - a szerk.) szorgalmazza, hogy Törökország minél hamarabb teljesítse a maradék 7 feltételt, ennek elősegítése érdekében pedig folytatja is folyamatos párbeszédet a török illetékesekkel.