Ez Brüsszel véleménye a magyar népszavazásról

Brüsszel nem aggódik a magyar népszavazás miatt, az a magyar állampolgárok gondja és felelőssége, hogy mire szavaznak és annak milyen következményei lesznek - mondta Dimitrisz Avramopulosz migrációs politikáért felelős uniós biztos, aki szerint egyébként a menekültválság kezelésében az EU jelentős előrelépést ért el, miután a menekültek száma drasztikusan visszaesett. Közben Törökország újabb 600 millió eurós támogatást kap a szíriai menekültek oktatására és egészségügyi ellátására.
Szabó Zsuzsanna, 2016. szeptember 28. szerda, 14:30
Fotó: Reuters

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság (EB) migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős biztosa (képünkön) szerdán a testület sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy az EU jelentős előrelépéseket ért el, az EU-török megállapodás kézzelfogható pozitív eredményeket hozott, a menekültáradat drasztikusan visszaesett (a 2015 októberi napi 7000 és a tagállamok által elfogadott egyezmény végrehajtását megelőző hónap 1700 feletti napi áradatához képest június óta napi 85-re), de még sok tennivaló áll a tagállamok előtt - mutatott rá. A migrációs megállapodás keretében eddig 578 illegális határátlépőt szállítottak vissza Görögországból Törökországba.

A tagállamok nagyobb elszántságának köszönhetően csak szeptemberben több mint 1200 áthelyezés történt, ami azt mutatja, hogy ha van politikai akarat, akkor működhet a rendszer. Ebből viszont minden tagállamnak ki kell vennie a részét - Görögország is csak így tud előrelépni - jegyezte meg.

Az EU-török megállapodás folyamatos végrehajtása és ennek nyomán a menekültáradat drasztikus visszaesését látva, a bizottság nem látja szükségét a jelenleg érvényes ideiglenes határzárakra vonatkozó tanácsi ajánlás módosításának. Az ajánlás szerint november 12-én jár le a hat hónapos javasolt ideiglenes időtartam, ekkor születhet döntés az ideiglenes határellenőrzések meghosszabbítására. A végső cél azonban az, hogy a schengeni övezet működése minél előbb visszatérjen a normális kerékvágásba.

Eddig összesen 5651 menekültet helyeztek át, Görögországból 4455-öt, Olaszországból pedig 1196-ot. A Görög Menekültügyi Szolgálat és a tagállamok segítségével lehetségessé válna a maradék, mintegy 30 ezer Görögországban lévő menekült áthelyezése is a következő évben - jegyezte meg.

A 2015 júliusában elfogadott mechanizmus keretében a 22 504 személyből eddig 10 695-nek sikerült biztosítani a legális áttelepítését. Ezen felül 1071 szíriai menekültet telepítettek át Törökországból június és szeptember 27-e között, ezzel pedig az EU-török egyezmény keretében áttelepítettek száma elérte az 1614 főt.

Az uniós jog nem opcionális

Avramopulosz a magyar népszavazással kapcsolatban is kapott két kérdést. Az egyikre adott válaszában hangsúlyozta az EU jog nem opcionális, az Európai Tanácsban (a tagállamok állam- és kormányfői testületében) korábban meghozott döntés minden tagállam számára jogilag kötelező érvényű. (Ezt nem csak Magyarországgal kapcsolatban mondta, már az általános felvezetőjében is hangsúlyozta - a szerk.)

A biztos ehhez azt is hozzátette, hogy a bizottság teljes mértékben tiszteletben tartja, hogy a magyarok miről szavaznak és hogy döntenek, az EB-nek nem áll szándékában beavatkozni a magyar belügyekbe. Avramopulosz továbbá azt is elmondta, értelmezésük szerint a magyar népszavazás a jövőbeli döntésekre vonatkozik.

Egy másik, szintén a magyar népszavazásra utaló kérdésre válaszolva a biztos hangsúlyozta: a népszavazás illetve annak következménye miatt nem a bizottságnak kell aggódnia, ez az állampolgárok gondja és felelőssége. Magyarországon demokrácia van, amely megfelelően működik, és biztos abban, hogy "a magyarok ésszerűen és felelősségteljesen fognak szavazni - jegyezte meg.

Avramopulosz szerint a bizottság továbbra is ragaszkodni fog az értékalapú politikához, "ezen értékek némelyike pedig jogi kötelezettségeket is jelent, amelyeket minden tagállamnak tiszteletben kell tartania".

Újabb 600 millió euró Törökországnak

A biztos bejelentette, hogy az Európai Bizottság két, összesen 600 millió euró értékű közvetlen támogatást hagyott jóvá szíriai menekültek egészségügyi ellátásának és oktatásának támogatására és a törökországi fogadó közösségek számára. Idén márciusban az EU több mint 2 milliárd eurónyi forrást mobilizált a Törökországban lévő menekültek számára elkülönített menekültügyi eszköz 3 milliárd eurós összköltségvetéséből. A most jóváhagyott 600 millió euróból 300-300 millió euró megy egészségügyre illetve oktatásra, a teljes összeget pedig az Európai Bizottság által július végén elfogadott 1,415 milliárd eurós rendkívüli intézkedésekre megítélt keretéből folyósítják.

Az összeget a török hatóságok (egészségügyi és oktatási minisztérium) működési költségeire illetve a szíriai menekültek és gyerekek kötelező egészségügyi és oktatási szolgáltatásokhoz való hozzáférésének biztosítására fordíthatják. Az oktatásra biztosított keret 500 ezer szíriai diák számára biztosíthatja az oktatást török nyelven - olvasható a bizottsági közleményben.

Avramopulosz szerint az EB a török vízummentesség ügyében (aminek kikényszerítése miatt többször is megzsarolta Törökország az EU-t - a szerk.) szorgalmazza, hogy Törökország minél hamarabb teljesítse a maradék 7 feltételt, ennek elősegítése érdekében pedig folytatja is folyamatos párbeszédet a török illetékesekkel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nitro, 2016.09.30 11:59

Hová tűnt warlock úr eszmefuttatása ? Ááááááaaaa .... Kár.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.09.30 11:31

@krix: "Mármint az oroszorsági fehér embereket?"

Dehogyis... a feher ember az szent, asztat nem szabad hogy barki banccsa :)

Azt tudtad, hogy vannak feher muzik is? Szegenykem, ez most biztos komoly zavart okoz majd a fejedben. Egyik kezeddel vedened, a masikkal agyonloned... most mi legyen? :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.09.30 10:24

@CABI333:

A család megvan? nem találkoztak még muzulmánnal ?
Vigyázz, ha ránéznek a migráncsok a gyerekeidre, bajuk lesz.
Ne is engedd őket küfődre!
Tele van migráncsokkal a világ.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2016.09.30 08:56

@antitroll: Ha annyira fontos a személyes részvétel a kihallgatáson akkor meg azt mondom hogy már mégse a több százezer migránst utaztassuk mozgassuk ide, majd szervezzük meg a lakhatásukat, ellátásukat Németországból, hanem küldjünk elbíráló hivatalt hozzájuk. Így sokkal egyszerűbb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2016.09.30 08:51

@Rodent:
"Egy nagy europai osszefogas kell, hogy eltoroljetek az oroszokat orokre"

Mármint az oroszorsági fehér embereket?
Az Orosz Kalifátus jobb lesz mint Putyin?

"nemzethalal lesz :D Es tarjanban fog kezdodni az egesz"

Nem, nem itt kezdődött, mi már túl vagyunk rajta, tele vagyunk hozzád hasonló zombikkal...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html