Ez vár a gázpiacra - aggódhatnak az oroszok

A túlkínálat és a lassabb ütemben növekvő kereslet miatt a következő öt évben nyomottak lesznek az árak a gázpiacon - áll a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerdán közzétett jelentésében.
MTI-Eco, 2016. június 8. szerda, 17:42
Fotó: Reuters

Középtávú előrejelzésében az IEA megállapítja, hogy a megújuló energiafajták és az olcsó szén erős versenyt támaszt a földgáznak, és a kereslet dinamikája is csökken, 2021-ig a fogyasztás növekedési üteme évi 2,5 százalékról 1,5 százalékra lassul.

Az amerikai és az ausztrál cseppfolyósított földgáz (LNG) el fogja árasztani a piacot, ami főleg Oroszországot és Katart hozza nehéz helyzetbe. Az LNG-exportkapacitás várhatóan 45 százalékkal nő.

Japán és Dél-Korea importja csökken, a kínai kereslet növekedési üteme viszont a jelenlegi 4 százalékról 9 százalékra gyorsul fel 2021-ig, mert ahogy a szénerőműveket gázüzeműre állítják át, a felhasználás eléri az évi 320 milliárd köbmétert.

Az IEA arra számít, hogy az amerikai LNG versenyképesebb lesz az orosz földgáznál, ami megváltoztatja a Gazprom működési környezetét és árképzési mechanizmusának felülvizsgálatára készteti az orosz konszernt.

A piaci túlkínálat miatt az IEA megkérdőjelezi az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat vezeték kapacitás-bővítésének gazdaságosságát és a vezeték szerepét az európai energiabiztonság erősítésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK