Az utóbbi időben igen sok szó esik a bevándorlásról, a menekültekről és láthatóan két tábor alakult ki az Európai Unióban: az egyiket, az emberbarátabbat, a befogadóbbat főképp Angela Merkel képviseli, míg a másik oldalon nagyrészt a keleti régió országai és vezetőik állnak, többek közt Orbán Viktor, aki hallani sem akar arról, hogy akár néhány menekült is Magyarországon találjon magának új hazát.

Nem hiába mondta az októberi kvótareferendumról szóló népszavazásról azt a kormányfő, hogy "mégiscsak a nemzet jövőjének egyik vagy talán legfontosabb kérdéséről van szó", hozzátéve, hogy "nem hiszem, hogy egy balliberális politikai - hazai vagy nemzetközi - mozgalom elvehetné a magyar emberek jogát, hogy döntsenek a saját sorsukról".

A kérdésben természetesen pártja, a Fidesz is kiállt a nagyközönség elé és az Amnesty International egyik, népszavazást bíráló közleményére válaszul közölték: "azt szeretnék, ha a magyar emberek csendben tűrnék, és szó nélkül hagynák, hogy Brüsszel döntsön helyettük a bevándorlók betelepítéséről".

Igen nehéz ellenfél

A magyar miniszterelnök harca már csak azért is nehéz lesz, mert a Forbes ismét összeállította a legbefolyásosabb asszonyok listáját, amelyet immár hatodik éve Angela Merkel vezet (és nem mellesleg tavaly ő lett Vlagyimir Putyin mögött a második legbefolyásosabb személy a világon). A Forbes szerint a helyezés azért sem véletlen, mert a kancellár asszony akár egymaga képes az EU sorsát meghatározó kérdésekben eldönteni a vitákat, ezt pedig jól megmutatta a görög és a spanyol válság során is.

Merkelt azért is dicsérik a szerzők, mert a 2008-as válságból is sikeresen vezette ki országát, például azzal, hogy lehetővé tette a vállalatoknak, hogy csökkentett munkaidőben foglalkoztassák a dolgozóikat. A jó lépések sorozata vezethetett el odáig, hogy idén Németország óriási költségvetési többlettel számolhat, miközben az összes hitelminősítőnél a legjobb osztályzatot kapja.

Változatos rangsor

A Forbes listájának második helyén  Hillary Clinton áll, akinél nő messzebb még sosem jutott az amerikai elnökválasztási versenyben és jó esélye van arra is, hogy ő lehessen az USA első nő elnöke. Nem mellesleg ő volt az első nő New York-i szenátor is...

A képzeletbeli dobogó legalsó fokán pedig az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezetőjét, Janet Yellent találjuk. Mint az Egyesült Államok monetáris politikájának vezetője, nagy szerepe van az USA gazdasági erejének alakításában, az ő nevéhez fűződik például, hogy 2006 óta tavaly először emelt kamatot a Fed.

Az USA első női elnöke?
Kép: Reuters

A top 10-ben egyébként erős amerikai fölényt látunk, hiszen heten is az USA-ból érkeztek, de összességében is elmondható, hogy a top 100 több mint fele innen jött.

Ilyen szereplő például a világ második legnagyobb autógyárának, a General Motors-nak a vezérigazgatója Mary Barra, a Microsoft alapító Bill Gates felesége, Melinda Gates, aki a sok-sok milliárd dollár felett rendelkező Bill & Melinda Gates Alapítvány vezetője, vagy éppen a Google 16. alkalmazottja, Susan Wojcicki, akinek a kezei alatt nőtt igazán nagyra a YouTube, és akinek nem mellesleg már 11 évesen olyan ötletei voltak, amelyek profitot hoztak neki.

Jön fel Kína

Ugyanakkor jön fel Kína, amely immár 9 szereplőt adott a listának, köztük az Alibaba, a világ legnagyobb online boltjának vezetőjét, Lucy Penget. Ő egyébként a legelőkelőbb helyezést elérő kínai, egészen a 35. helyig jött fel, nem sokkal megelőzve a Nemzetközi Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetőjét, a 38. helyen álló Margaret Chant. Az ázsiai, csendes-óceáni térség egyébként immár az összes szereplő negyedét adja, a legtöbbet a felmérés kezdete óta.

A listán összesen 29 ország szereplői tűnnek fel, főképp a politikai életből, de vannak üzletasszonyok, tech-cégvezetők, illetve filantrópok is. Számszerűsítve: a 32 vezérigazgató, 12 politikai vezető, 11 milliárdos szerepel a rangsprbam, utóbbiból kilenc a nulláról építette fel a cégét. Ezek után talán nem meglepő, hogy ezek a nők összességében 3,6 milliárd ember sorsát befolyásolják és ezer milliárd dollárnyi bevétel felett dönthetnek.