Ezért küldik haza a bevándorlókat a svédek

Óriási különbségeket találtak az IMF szakértői az európai országok bevándorlókra fordított kiadásaiban. Nem véletlen, hogy Svédország a tavaly érkezettek felének hazaküldésére készül: az észak-európai államnak aránytalanul sokba kerül a menekültek ellátása.
Napi.hu, 2016. február 4. csütörtök, 19:23

Nem is olyan régen Svédország még azzal büszkélkedett, hogy a világ egyik legnagyvonalúbb menekültpolitikáját folytatja. Ez persze a szíriai válság elmélyülése, és a második világháború óta nem látott európai bevándorlási hullám előtt volt - emlékeztet a Bloomberg. A helyzet azóta megváltozott.

Miután egy főre vetítve Svédország költi a legtöbbet a bevándorlókra az Európai Unió országainak összehasonlításában, az ország kormánya úgy döntött, szigorít menekültpolitikáján. A stockholmi migrációs hivatal bejelentette, hogy a tavaly érkezett 163 ezer menekültkérelem közel felét nem fogják elfogadni.

Óriási különbségek

Az IMF összesítést készített arról, mennyit fordítanak menekültstátusért folyamodókra az európai országok. Ezek alapján kiszámolták a GDP-vel súlyozott uniós átlagkiadást, amely a Valutaalap szakértőinek várakozásai szerint 0,20 százalékkel emelkedhet 2016-ban az egy évvel korábbihoz képest. Az átlagos összeg több mint kétszerese lesz idén, mint amennyi 2014-ben volt.

A GDP-hez viszonyított költés nem csupán az érkezők számát tükrözi - minél nagyobb ez a szám, annál többe kerül a menekültek ellátása -, hanem azt is, mennyire nagyvonalú egy-egy ország az érkezőkkel szemben. Ezért az országos kiadások és ezek változása óriási különbségeket takarhat.

Kattintson a nagyításhoz!

Kiugró kiadások

Egy szíriai menekült például nem sok segítségre számíthat Olaszországban, a skandináv államokban viszont ingyenes nyelvtanfolyamokon vehet részt. Az ilyen eltérések magyarázzák, miért költenek a svédek kiugróan többet erre a problémára, mint más államok.

A 2016-os várható egyszázalékos GDP arányos kiadás feltűnően magasabb más országok költségeinél. A skála túlsó végén olyan országok vannak, mint Csehország, Magyarország és Spanyolország - emeli ki a Bloomberg.

Jól is jöhet

A helyzet ugyanakkor nem fekete és fehér: az IMF jelentése azt is megállapítja, hogy a menekültekkel kapcsolatos költségvetési kiadások egyfajta állami gazdaságélénkítő költekezésként működnek. Növelik a belső keresletet, ami támaszt ad a GDP bővülésének is. Emellett azok az országok, amelyek sikeresek a bevándorlók integrálásában, hosszabb távon kihasználhatják ennek előnyeit.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

papagaga, 2016.02.04 22:19

JOOOOOOOOOOOOO CIIIIIKKKKKKK.........csak semmi ertelme..........................bolond lyukbol bolond szek fuj.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.02.04 19:38

"A helyzet ugyanakkor nem fekete és fehér: az IMF jelentése azt is megállapítja, hogy a menekültekkel kapcsolatos költségvetési kiadások egyfajta állami gazdaságélénkítő költekezésként működnek."

Ha helikopterből kiszórják azt a pénzt nagyvárosokban, pont ugyanekkora GDP emelkedést fog okozni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html