A MarketWatch tőzsdei portál idén év végére is összeállította azoknak a termékeknek és szolgáltatásoknak a listáját, amelyeket nem lenne okos dolog megvenni jövőre. Az amerikai sajátosságok mellett akad néhány olyan termékcsoport, amely a magyar fogyasztókat is vásárlásra csábíthatja.

Ellenőrizzük a játékokat!

A játékok vásárlásánál nem megengedhető, hogy a késő bánat csapdájába essünk, hiszen gyermekeink biztonságáról van szó. Az egyik módszer a baj elkerülésére, hogy a szülők nem engednek az árengedmény csábításának, és semmiképpen nem vásárolnak visszahívott játékokat az interneten. Még akkor sem, ha gyártójuk azt állítja, hogy kijavította a hibájukat.

Fogyasztóvédők vizsgálatai szerint nem ritka, hogy a fulladást okozó, túlmelegedő, veszélyes anyagot tartalmazó visszahívott játékokat újracsomagolva újra piacra dobják. Könnyen ilyesmi kerülhet a vevő ajtaja elé, miután az interneten vásárolt játékot csemetéjének.

A szakértők azt ajánlják, hogy mielőtt megnyomnánk az entert, ellenőrizzük, hogy a kiszemelt játék nem szerepel-e a fogyasztóvédelmi weboldalak hibástermék-katalógusaiban. Ugyanezt ismételjük meg, mielőtt a gyerek kezébe kerül a játék, és ha közvetítő kereskedőtől vásároltunk, akkor a gyártót is felhívhatjuk a termék eredetének tisztázása céljából.

Szokjunk le a fül- és fejhallgatókról!

Az emberek egy része kényszerből mond búcsút a klasszikus drótos fül- vagy fejhallgatóknak, ugyanis például az Apple új iPhone-ján már nincs olyan lyuk, ahova ezeket bedughatná. Ehelyett bluetoothos AirPods kiegészítőt kell vennie 160 dollárért. Más komputergyártók is kínálnak hasonló terméket.

Mielőtt ezt megvesszük gondoljuk át a dolgot. Először is csak öt órán át működik egy akkufeltöltéssel, másodszor kutatások szerint több mint egymillió fiatalt veszélyeztet halláskárosodás főként a fülhallgatók miatt, amelyek közvetlenül ontják a hangot a fülükbe. Szóval drótos fül- és fejhallgatót más semmiképpen se vegyünk 2017-ben, mert kimegy divatból, de még jobb lenne, ha kevesebbet használnánk a meglévőket is.

Nem jött el az okos hűtők ideje!

Az év elején az úgynevezett okos hűtőszekrény volt a CES elektronikai vásár sztárja. A szakértők a jövő termékeként jellemezték. Az ilyen gépek érintőképernyős számítógépet is tartalmaznak, amelyről online élelmiszer-vásárlást kezdeményezhetnek tulajdonosaik és irányíthatják háztartásuk más rendszereit. Egy kis kamera segítségével anélkül benézhetek a hűtőszekrénybe, hogy kinyitnák az ajtaját - minő energiamegtakarítás.

Akit nem riaszt el az ilyen gépek 3500-4000 dolláros ára - szemben egy megszokott jobbfajta berendezés 1000 dolláros árával -, az más ok miatt gondolja át még egyszer, mielőtt okos hűtőt venne. Az internetre kötött gépek könnyű célpontjai a hackereknek, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy októberben ilyen komputereken keresztül indítottak durva támadást olyan szolgáltatók ellen, mint például a Twitter.

Szakértők szerint a vevők egy része arra sem veszi a fáradságot, hogy megváltoztassa okos hűtője komputerének gyári belépési jelszavát. Igaz a vásárlók többségét arról sem sikerült eddig meggyőzniük a gyártóknak, hogy átálljanak a régi vágású hűtőkről az újakra.

Semmi sem szól a fogselyem mellett!

Az idei év megkönnyebbülést hozhatott azoknak, akiknek lelkiismeret-furdalást okozott, hogy nem használnak a fogmosás mellé fogselymet. Az AP hírügynökség ugyanis arról számolt be, hogy semmilyen tudományos vizsgálat nem támasztja alá ennek hatásosságát. Természetesen, aki ennek ellenére ragaszkodik a fogselyemhez, az nyugodtan teheti, ugyanis arra sincs bizonyíték, hogy ezzel kárt okozna a fogainak. Vásárolni azonban talán már nincs értelme ebből a fogápolási termékből.